- Реклама -

- Реклама -

23.9 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Рушители на съвременна България: „Дънди“ трови само България и Намибия

Александър МЕТОДИЕВ

В рубриката „Рушители на съвременна България“ вестник „Филтър“ и сайтът filternews.bg публикуват свои разследвания за грабливия преход, заковал страната ни в дъното на Европейския съюз по почти всички икономически и социални показатели. Липсата на политическа воля да се справим с онези, които разграбиха и опоскаха страната ни, вкараха я в невиждана икономическа и екологична катастрофа, е една от основните причини демокрацията у нас да куца, а ножицата между свръхбогатите и бедните, които на практика са над 70 на сто от населението, да е максимално разтворена. С всяка изминала седмица онези, които следят поредицата, се натъкват на огромната наглост, с която се вършат беззаконията. Наглост, която на пръв поглед изглежда невъзможна, но се оказва, че съвсем не е така. Тук всичко е възможно, а дъно не се стига, за да се оттласнем някак си от него.

В няколко броя в. „Филтър“ публикува разследвания, свързани с дейността на канадската компания „Дънди“, която от години копае златото на България. Генерираните печалби са колосални, но по-лошото е, че дейността на компанията нанася тежки вреди на здравето на хората и природата. Неслучайно общините, които са близо до находищата, обезлюдяват, а Крумовград се топи.

За да парират недоволството у хората, канадците, които работят безпроблемно при всички власти, правят щедри дарения на местните, спонсорират всевъзможни събития. Всичко това обаче се прави не от загриженост, а за да се заглуши недоволството у населението, което обаче все повече се засилва през последните месеци.

Заради големия обществен интерес „Филтър“ ще продължава да задава въпроси на институциите, които би трябвало да се самосезират. Няколко екологични организации, както и партии са готови да подкрепят предстоящата подписка на „Филтър“ с искане не само да се преразгледат унизителните условия на ограбващата страната ни концесия, но да се потърси и отговорност от виновниците България да изгуби десетки милиарди. На всичкото отгоре чуждестранната фирма, която трупа невероятни печалби от нашето злато, замърсява природата ни и уврежда здравето на хората.

Златокопачите „Дънди“ са постигнали рекорд на добив от мината „Ада тепе“ до Крумовград. Това показват отчетите на компанията, или поне това, което декларират пред държавата. 55% повече злато е добито за трите месеца на 2023 година в сравнение със същия период на миналата. 33 300 унции злато са извадили канадците от второто си находище. За сравнение – миналата година е било около 26 хиляди унции.

Резултатите на „Дънди Прешъс“ за мината им в Челопеч също са впечатляващи. Оттам са изкопали 35 300 унции злато, колкото са и прогнозирали, за разлика от „Ада тепе“ до Крумовград. Наскоро от компанията обявиха, че ще удължат живота на мината до 2031 година заради нови проучвания, които показват все повече залежи на благородния метал там. Освен това мината в Челопеч ще се разширява със съседни площи, научи „Филтър“. За това вече има документи в няколко министерства. Целта на канадците е да разширяват мините си и да удължават срока на експлоатацията им.

Сметка по цената на златото на международните пазари показва, че само за трите зимни месеца на тази година „Дънди“ са изкопали и продали злато от България за близо 255 милиона лева! При същите темпове на добив от двете мини в края на годината канадската компания ще изнесе от страната злато за над 1,5 милиард лева и ще надмине всички рекорди от рудника до Крумовград. Активният сезон за взривявания и добив на злато от откритата мина в Родопите е през пролетта, лятото и есента. Концесионната такса на „Дънди Прешъс“, която ще внесат в хазната, остава същата – 1,5%, или между 25 и 30 милиона лева спрямо прогнозите за цялата година. Въпреки желанието властите у нас през последните 25 години не успяха да договорят по-високо възнаграждение за държавата от златото, което копаят чужденците на наша територия. Последният опит, но само на думи, беше на Асен Василев като вицепремиер и финансов министър. За разлика от България, в други държави концесионната такса е в десетки пъти по-висока, а за скромния й размер у нас няма обяснение.

Засилената дейността на „Дънди“ в недрата на България не е случайна. Според еколози и хора, които познават политиката на златокопачите, те наваксват пропуснати ползи. Както е известно, „Дънди Прешъс“ работи на две находища у нас. Едното е до Челопеч, а другото е до Крумовград.

През 2020 година канадците се разминаха с добив и на трето находище в Средногорието. Бяха получили разрешение да търсят и проучват полезни изкопаеми в местността Свети Никола над Брезово, което пряко засяга десетки села и градовете Стара Загора, Казанлък, Павел баня и Братя Даскалови. Теренът от 156 квадратни километра обещаваше да донесе нечувани печалби на „Дънди“, за което имаше усилена подготовка. Това обаче притесни жителите в региона, които логично се опасяваха от екологични проблеми и за чистотата на питейната вода. Находището е в сърцето на Розовата долина, до язовир „Копринка“ и зоната на минералните води в Павел баня. Все още има съмнения, че добивът на злато трови природата, но според институциите всичко е в норми и рядко се налагат глоби на „Дънди“, и то в размери на месечната заплата на мениджър от средния ешелон. Кметовете на населените места около находището „Свети Никола“ взеха страната на гражданите и алармираха централната власт. След серия от срещи с ръководството на „Дънди“ компанията се отказа от да придобие трети терен на концесия в България. Отказът се е случил и след серия совалки в няколко министерства, научи „Филтър“ от запознати с историята тогава. А находището „Свети Никола“ обещавало още повече злато от тези до Челопеч и Крумовград. Отпорът от местните в Розовата долина обаче изострило апетитите на „Дънди“ да копаят още по-дълбоко до Крумовград.

Казусът с „Дънди Прешъс“ е уникален за България, а и за Европа. Компанията е от Канада, но няма находища на злато там, нито в други държави по света освен в България. Златните, сребърни и медни руди, които се копаят у нас, се изнасят в Африка. През 2010 година „Дънди“ купува завод в Намибия, в който да се преработва концентратът на благородните метали от България.

Тогава само от Челопеч, а днес и от Крумовград. Износът на непреработената руда не се облага с данъци и такси. Затова в бюджета постъпления от това перо няма. В секцията с действащи проекти на „Дънди“ са посочени само двете мини у нас и завода в Намибия. Там също има големи залежи на злато, но „Дънди“ не копае до завода, а само в България.

Единственият проект за нова мина, който едва ли ще се реализира, е в Сърбия. За разлика от българските продажни политици, съседите не пускат концесионера от чужбина да вади злато от територията им. „Дънди“ проучва находището „Тимок“ в Сърбия от 2008 година. 15 години по-късно канадците още не копаят, което е последният етап от завладяването на поредната територия. Резултатите от проучванията са обявени през 2019 година. За разлика от Сърбия, в България „Дънди“ започва да добива златото далеч по-бързо, благодарение на институциите у нас и шефовете им. Началото бързо е дадено благодарение усърдната „работа“ на правителството на премиера Иван Костов. След това всички български правителства идват със закани, че ще преразгледат концесиите, и тези закани странно остават някъде в миналото. Прокуратурата дори започна разследване срещу петима министри през 2020 година, но досега все още никой не е обвинен за безстопанственост и ощетяване на държавата. Все пак ще припомним имената им, за да се знаят от онези, които не са прочели. Става дума за Петър Жотев, Лидия Шулева, Петър Димитров, Трайчо Трайков и Теменужка Петкова.

В същото време „Дънди Прешъс“ си купува спокойствие сред местните, които живеят около мините, както „Филтър“ разкри в бр. 15 от 11 април. С нищожни суми, несравними с печалбите от българското злато, те спонсорират читалища, организират събития и финансират проекти в засегнатите общини, които обезлюдяват въпреки мащабната дейност на международната компания.

Копаеш злато за 1,5 млрд. годишно и плащаш такса 26 милиона

Находището „Ада тепе“ край Крумовград

427 милиона лева! Толкова е чистата печалба на „Дънди Прешъс Металс“ след данъци и такси. Това разкриват отчетите на канадската компания, която копае злато у нас. Данните са за счетоводната 2021 година и са публикувани в края на 2022 г. Сумата е сбор от чистите печалби на двете им дружества в България. Пладнешкият обир се осъществява с държавен чадър и оглушително политическо мълчание. Канадците плащат само 1% концесионна такса от стойността на добитото злато. Наглост без граници… Да не говорим, че десетки специалисти твърдят, че никой не ги контролира за количествата изкопани и изнесени зад граница ценни метали. Приходите на „Дънди“ от двете й кариери у нас за 2021 година са 952 милиона лева. Сега излиза, че близо половината от тях влизат по сметките на акционерите като чиста печалба, което е непосилно за никоя друга компания от бранша. Впечатляващо източване пред очите на останалите да се мъчат около 6,8 милиона българи.

Чистата печалба на двете фирми на „Дънди Прешъс“ е огромна, а счетоводната им възлиза общо на 482 милиона за 2021 г. Впрочем канадците добиват по над 12 тона злато за 1,5 милиарда лева годишно, които изнасят от България. Концесионната такса за 2021 година е 26 милиона лева.

За 22 години, откакто „действат“ у нас, канадците от „Дънди Прешъс“ са ни измъкнали под носа внушителни суми. Общата печалба на компанията за тези 22 години възлиза приблизително на 20,944 милиарда. Като разделим тази сума на броя на населението ни в момента, което по официални данни е около 6,8 милиона, цифрата е изумителна. Пада се по 3045 лева на всеки българин, включително на пеленачетата. Ако пък изчислим годишния оборот от добива на златото, който за тези години възлиза на около 33 милиарда, цифрите са още по-страшни. Всеки българин е изгубил по 4800 лева.

На вниманието на Илия Гърков, вицепрезидент на „Дънди Прешъс“ и изпълнителен директор на компанията за България!

Илия Гърков, вицепрезидент на „Дънди Прешъс“ и изпълнителен директор на компанията за България

10 въпроса до ръководството на „Дънди Прешъс“

  1. В официалния ви сайт на български език се представяте като лидер в световната минна индустрия, а по-долу четем, че имате дейност само в България и Намибия. Не си ли противоречите?
  2. Защо не опитате да работите в друга европейска държава и не успявате да пробиете в Сърбия например?
  3. Корумпирани ли са българските политици, или българските закони са изгодни за вас с концесионни такси в размер на 1%?
  4. Тъй като сте в светлия бизнес и се възползвате от природните богатства на страната ни, кажете какви са годишните възнаграждения на ръководните кадри от средния и висш ешелон на компанията ви у нас?
  5. Какви са заплатите на работниците във вашите мини?
  6. Придобила ли е „Дънди Прешъс“ голям дял в канадската фирма „Велосити Минералс“ и какъв е точно този дял?
  7. Работи ли „Велосити Минералс“ в тясно сътрудничество с „Горубсо-Кърджали“ АД и двете компании разработват ли заедно 9 нови открити златни рудника в Източни Родопи и 4 в Сакар?
  8. Докъде стигна работата с находището „Розино“, което е с площ 6200 декара, и какви са оценките за въздействие на околната среда?
  9. На въпрос от парламентарния контрол бившият депутат Александър Дунчев разкрива, че „Горубсо Кърджали“ АД има предприятие близо до града и по поречието на река Арда и в него разполага с инсталация за добив на злато чрез използване на натриев цианид. Екоминистърката Росица Карамфилова призна за отровния цианид. Като част от този пореден нов проект в България, как ще коментирате темата?
  10. Знаете ли, че всеки жив българин, включително пеленачетата, е загубил по близо 5000 лева за 22 години, откакто „Дънди Прешъс“ е у нас?

- Реклама -

Последни новини