- Реклама -

- Реклама -

петък, 31 март 2023 г.
10.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Рушители на съвременна България: Схемите на Цветан Василев за ограбването на банка

Александър МЕТОДИЕВ

В рубриката „Рушители на съвременна България“ вестник „Филтър“ и сайтът filternews.bg публикуват свои разследвания за грабливия преход, заковал страната ни в дъното на Европейския съюз по почти всички икономически и социални показатели. Липсата на политическа воля да се справим с онези, които разграбиха и опоскаха страната ни, вкараха я в невиждана икономическа и екологична катастрофа, е една от основните причини демокрацията у нас да куца, а ножицата между свръхбогатите и бедните, които на практика са над 70 на сто от населението, да е максимално разтворена. С всяка изминала седмица онези, които следят поредицата, се натъкват на огромната наглост, с която се вършат беззаконията. Наглост, която на пръв поглед изглежда невъзможна, но се оказва, че съвсем не е така. Тук всичко е възможно, а дъно не се стига, за да се оттласнем някак си от него.

Днес Цветан Василев е беглец от правосъдието. Живее в Белград и отказва да се върне в България. Подсъдим е задочно, заедно с другите виновни за ограбването на банката, в която парите си влагаха обикновени хора, но и държавни институции. За 8 години квесторите успяха да върнат нищожна част от липсващите над 4 милиарда лева.

„Филтър“ проучи как се движат делата срещу банкера беглец

От 2017 година е делото за престъпната група, начело с Василев, която е обвинена за грабежа на парите от банката. Според обвинението отмъкнатите средства на вложителите са 2,5 милиарда, а 2006 милиона са присвоени от касата.

Досега са разпитани само 6 свидетели от списъка, в който са посочени над 400 човека. Последният – одиторът Николай Орешаров, няколко пъти не се явява в съда по различни причини. Следващото заседание е на 7 февруари.

Гражданското дело на КПКОНПИ за отнемане на имотите на Василев е в съда от 2016 година. Следващото заседание е насрочено за 20 януари. То беше спряно за дълго време заради запитване до съда в Страсбург дали може да се иска гражданска конфискация без присъда. В крайна сметка се оказа, че може. Междувременно бяха освободени от запор активите на „Виваком“, финансирана с пари от КТБ, и компанията стана собственост на Спас Русев, който наскоро я препродаде с голяма печалба.

Делата срещу Цветан Василев за фалита на КТБ и незаконното му забогатяване едва ли ще приключат в следващите 10 години, прогнозират юристи, запознати с процеса в залата. В същото време той още има влияние върху политическия живот и медиите у нас.

Екип от подставени лица се опитва да пере имиджа му в няколко социални мрежи, твърдят запознати с действията на Василев.

Схемата, по която е ограбена КТБ не е толкова сложна.

Тя е същата като тази от 90-те години, когато десетки български банки бяха обявени в несъстоятелност и никой не беше осъден за това въпреки арестите и обвиненията. Цветан Василев и свързаните с него хора и фирми са теглили кредити от КТБ. Повечето са били кухи дружества – без бизнес и финансови възможности за погасяване на кредитите. Отпуснатите банкови кредити не са обезпечени. С поредица от финансови операции и договори парите са харчени за имоти и активи, много от които съвсем не са случайни. Както пише КПКОНПИ в иска си до съда за отнемане на авоарите на Цветан Василев, семейството и фирмите му, това са ключови предприятия в България в почти всички отрасли и сфери на икономиката.

Сред тях са телекомуникации, каквато е „Виваком“, доставчици на интернет, военна промишленост („Дунарит“, придобит след фалита на КТБ от Емилиян Гебрев), стъкларски завод в Плевен и Сърбия, втората банка на Цветан Василев „Виктория“, хотели, фирми за инвестиционно посредничество, стотици недвижими имоти и много други.

Според разследващите с пари на вложители в КТБ са финансирани медии и футболния клуб „Ботев“ (Пловдив), купувани са картини за десетки милиони, част от които бяха иззети и се съхраняват в Националния исторически музей и Националната художествена галерия.

Възходът в бизнеса на Цветан Василев

Възходът му започва през 1992 г. Тогава основава финансово-брокерската къща „Бромак“ заедно с бившия депутат от ДПС Максим Димов. По-късно „Бромак“ ще стане
мажоритарен собственик на капитала на КТБ. Тогава обаче са верига чейнджбюра. По-късно започва да се занимава с по-сложни операции.

През 1995 година днешният беглец от правосъдието работи в ЦКБ на висок пост, след това и в банка „България инвест“, купена по-късно от „Алианц“. Големият пробив обаче е през 2000 г., когато управлява СДС, а премиер е Иван Костов. По това време
любимият банкер на Командира Славчо Христов вече подготвя продажбата на СИБанк, но на сцената се появява нов.

Неслучайно след фалита на КТБ стана ясно, че Костов има влог в банката с преференциална лихва, а с членовете на фамилията му са имали отношения за милиони с Цветан Василев. Освен Костов влогове са имали съпругата му Елена и една от дъщерите му, а фирма на другата е получавала редовно пари по консултантски договор с едно от кухите дружества от орбитата на КТБ.

Един от основните свидетели по делото КТБ разказа за близостта на Командира с Цветан Василев. „Виждал съм Костов в кабинета на Василев. Той ми е казвал, че отношенията им са още от началния период на банката“, каза Бисер Лазов пред съда
през 2019 година. Лазов е бил един от най-доверените и близки хора на Цветан Василев в миналото и един от шефовете на КТБ. Пред съда той разказа още, че лично Цветан Василев разпоредил фирма на Мина Костова да стане наемател на офис в една от сградите му. По това време Цветан Василев още не е мажоритарен собственик на банката.

Политическите връзки го издигат до върха

Това се случва при правителството на НДСВ и ДПС през 2003 година. През следващите години, в които управлява тройната коалиция на БСП, ДПС и НДСВ, банката расте бързо, защото все повече пари на държавата се изливат в нея. Така става четвърта по
големина в България и трета по печалби.

Привлича все повече депозити заради атрактивните лихви. Никой по това време не се съмнява, че това е пирамида. При идването на ГЕРБ на власт през 2009 година КТБ вече владее икономиката, защото държавните фирми държат парите си в нея. Особено тези в сектора на енергетиката. Капанът е щракнал пред всеки нов управленец.

Затова и продължава да расте при ГЕРБ. Дори тогавашният втори в партията Цветан Цветанов лично награди Цветан Василев като „Мистър Икономика“ през 2011 година за цялостен принос за развитието на българската икономика.

В този период пред кабинета на Василев в КТБ чакат за срещи политически лидери от всички партии и най-големите бизнесмени у нас. Това провокира идеята на Цветан Василев лично да поеме управлението на държавата според няколко публични изявления на политици тогава. През 2014 година управлява кабинетът „Орешарски“, а Василев вече е започнал да финансира свой политически проект – „България без цензура“, която изпрати лидера си Николай Бареков в Европарламента, а по-късно вкара депутати и в Народното събрание.

Но и Бареков, както всички останали, се отрече от Василев и разказа потресаващи неща за него. Дали политическите амбиции на Василев, натиск отвън или просто скандали за разпределението на парите от КТБ, но банката рухна изведнъж през юни 2014 година. Месец покъсно кабинетът „Орешарски“ беше свален. Започна разследване срещу Цветан Василев.

Той обаче избяга, както години по-късно направи и Васил Божков. До днес те са най-богатите българи, които са обвиняеми по тежки престъпления за присвояване на стотици милиони, но не се явяват пред Темида.

Настоящето на Цветан Василев не е розово, но колкото повече време минава, толкова повече се забравят огромните финансови злоупотреби, за които е подсъдим. Делото срещу него и бившите му подчинени тече без медиен интерес.

Особено активен Василев е в социалните мрежи, където остана единственото му поле за изява. В Сърбия заедно с него са дъщеря му Радосвета и съпругата Антоанета. Утехата му е, че съдът в Белград отказа да го екстрадира, а Интерпол свали червения бюлетин, с който беше издирван. Всичко това се случи през изминалата година.

Парите от КТБ обаче явно не са свършили, защото Василев и фирмите му продължават да водят стотици дела в различните съдилища. В същото време все по-малко от бившите му подчинени и съпроцесници по мегаделото остават на негова страна. Вече няколко души го предадоха и станаха свидетели на прокуратурата под угрозата, че ще бъдат пратени в затвора заради големия бос от близкото минало. Докато той живее спокойно в Белград, тези, които още му вярват, периодично се събират в столичен ресторант, за да си спомнят за славните времена и да почетат починалите в редиците си, които за последните няколко години са десетина.

- Реклама -

Последни новини