- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
понеделник, 5 декември 2022 г.
5.3 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Самолетът фантом е излетял от Русия, допусна авиоексперт

Избрано

Авиоекспертът Ангел Борисов

Самолетът нарушител, който навлезе във въздушното пространство на 7 държави, сред които и България, може би е излетял не от Литва, а от руска територия. Той има много подробен маршрут. Това допусна авиоекспертът по безопасност на полетите Ангел Борисов пред бТВ. Полетът на превозното средство, което е на повече от 60 години, започва от Литва, минава през Полша, Словакия, Унгария, Румъния, Сърбия и каца на частно летище между Търговище и Шумен.

„Най-изненадващото е, че самолетът е прелетял Източния фланг на НАТО или т.нар. система air policing. Той е тествал абсолютно всички държави, това не е случаен и любителски полет – да прелети от един до друг пункт и да загуби радиовръзката. Това е много добре планиран полет“, смята Борисов.

Според авиоексперта най-срамното за България е, че военновъздушните ни сили не са реагирали. „Те не охраняват само Черно море, още преди да навлезе над река Дунав от Сърбия те веднага е трябвало да се задействат, тъй като той е прелетял над атомната ни централа, което може да породи даже международен скандал, че въобще не охраняваме централата“, добави Борисов.

Основната версия, по която разследващите работят, е, че летателният апарат е бил откраднат.

Вътрешният министър Бойко Рашков отрече версията, че самолетът е излетял от Русия. „Поддържаме активна връзка с колегите от Литва и Унгария, откъдето вече имаме информация“, каза той пред бТВ. По думите му „първоначалната оперативна информация е доста богата и обещава, че това, което е извършено, ще бъде на 100% установено и доказано“.

Той отказа да коментира лицата, които са пътували в самолета, за да спази „процесуална дисциплина“.

Самолетът е навлязъл във въздушното пространство на България на 8 юни около 19,09 часа, съобщиха от Министерството на отбраната. Преди това е бил прихванат от унгарските военновъздушни сили, a в Румъния от румънски и американски самолети F-16, базирани в авиобаза Фетеш.

„В нито един момент самолетът не беше заплаха за цивилна или военна инфраструктура в България. Летеше на ниска височина, тоест труден за прихващане от изтребители по този начин, но беше следен през цялото време. Локализиран е къде е кацнал и в момента МО извършва съответните действия за установяване на причините“, увери вчера военният министър Драгомир Заков.

„Дали самолетът е шпионски или не ще установи разследването“, коментира той и днес от Атина, където е на посещение, цитиран от Нова тв. „Не може по този начин – абсолютно безотговорно, с неверни твърдения, с лъжи, да се обяснява как е срамно едва ли не за българските ВВС, че не били следели самолета. Няма такова нещо. Самолетът се следи от центъра в НАТО и се препредава на страните членки. Българските ВВС знаеха къде се намира самолетът още преди да влезе на територията на страната ни“, посочи Заков и допълни, че не може да приеме самозвани експерти да хвърлят кал върху хора, които си вършат работата.

„Самолетът е бил обявен за потенциален ренегат – при този случай върху него не се въздейства, той се следи. Ако има действия, които заплашват военна или цивилна инфраструктура, тогава има процедура, в която той се обявява за ренегат и има процедура за въздействие“, допълни Заков. „Когато преценихме, че трябва да вдигнем изтребител във въздуха, ние го направихме, в много тежки условия. Беше направен полет, беше направено наблюдение. Самолетът се върна в Граф Игнатиево преди началото на буря, изключително рисков полет. Пилотът, който излетя, рискува живота си, казвам го откровено, но си свърши работата“, обясни министърът.

Снимка: Стопкадър бТВ

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини