- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
сряда, 30 ноември 2022 г.
3.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Самолет е нарушил въздушното ни пространство

Избрано

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Малък двумоторен самолет Beechcraft с двама души на борда прелетя ниско над въздушното пространство на България, Унгария, Румъния и Сърбия в сряда вечерта, съобщи министерството на отбраната на Румъния, цитирано от Аджерпрес.

От министерството уточняват, че самолетът не е проявил враждебно или опасно поведение, но пилотът не е реагирал на радиовръзката и на визуалните сигнали, изпратени от военни самолети, които са го прихванали съгласно международните правила.

Румънското министерство на отбраната посочва в своето съобщение, че българските власти проучват района на последната известна позиция на въпросния самолет на земята, за да го идентифицират и да установят подробностите.

Според наличните към момента данни самолетът е излетял от Унгария от района на Дебрецен около 17,30 ч., без одобрен полетен план и без включен електронен транспондер за идентификация. Самолетът е бил прихванат в унгарското въздушно пространство от два военни самолета JAS 39 Gripen на унгарските военновъздушни сили.

Впоследствие самолетът е бил ескортиран от два изтребителя F-16 на ВВС на САЩ, излетели от румънската въздушна база Фетещ, а след това от два самолета F-16 на румънските ВВС, излетели от същата база. През цялото време самолетът не е реагирал на запитванията по радиовръзка и на визуалните сигнали.

Самолетът е навлязъл в сръбското въздушно пространство за около две минути около 19:00 ч. в района между Дробета Турну Северин и Корбово.

Около 19:09 ч. е навлязъл в българското въздушно пространство.

Румънските самолети F-16 са приключили мисията си по въздушна полиция и са се приземили в базата във Фетещ около 19:46 ч., уточнява румънското министерство на отбраната.

 

Снимка: Pixabay

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини