spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 2 октомври 2022 г.
18.6 C
София
Категории:

Сателитни снимки показват пълен погром в авиобаза Саки, Крим

Избрано

Сателитни снимки с висока резолюция показват колосални поражения в руската авиобаза „Саки“ на територията на окупирания Крим, а само на една от фотографиите могат да бъдат различени 8 напълно унищожени самолета на руската авиация.

Първите кадри се появиха още към 22 часа по московско време в профила на студент-изследовател на открити сателитни източници в Туитър, а едва през нощта бяха потвърдени от ангажирани с анализи на войната в Украйна експерти.

Кадрите от спътниците на компанията Planet, които могат да бъдат сравнение със заснетите няколко часа преди взривовете в Новофедоровка снимки, показват пълно унищожаване на стоянките, на които са се намирали руски изтребители и бомбардировачи.

Въпроси в експертната общност предизвикват три големи кратера с приблизително еднаква форма и размери (над 20 метра в диаметър), разположени в четири ъгъла на едно от полетата на летището, както и един по-малък по средата между два. Единият кратер е на мястото на вече унищожена постройка, която е служела за склад на техника или муниции. На разстояние от нея така, че да образуват триъгълник, в чиято вътрешност остават самолетите, има още два кратера, причинени от експлозия, а във вътрешността на този триъгълник всички самолети са унищожени, всъщност белеят корпусите само на две машини.

Според OSINTtechnical след съпоставка с първоначалните фотографии може да се смятат за унищожени 3 самолета Су-30с, 4 броя Су-24с и един Су-27/30. Това 100-процентовите щети само по стоянките, на които са се намирали изтребителите „Сухой“. Много е възможно при такъв удар да са повредени и тези машини, които на сателитното изображение изглеждат цели. Унищоженият боен флот е на 43 самостоятелен морски полк на щурмовата авиация, който руснаците използваха за обстрела на украинските градове.

Трите кратера предвид формата и местоположението им почти еднозначно навеждат анализаторите на хипотезата, че са предизвикани не от ракетни удари, а от авиационни бомби. Снимките съдържат както прецизно ликвидирани самолети (и два поне външно оцелели), така и кратерите. За силата на ударната и огнената вълни може да свидетелстват и разпространените в сряда видеозаписи, които показват опожарените автомобили на служителите в авиационната база, паркирани на ококоло 300-400 метра от самолетите, както и пораженията по цивилната инфраструктура в града. Според максималната оценка възможно е да са унищожени до 14 от общо 31 самолета, на Саки имаше и 6 хеликоптера.

Съдбата на 43-ти полк в Саки трагически напомня тази на египетската авиация в първите дни на Шестдневната война през 1967 година, когато израелската авиация унищожи на земята стотици египетски самолети и на практика приземи армията на Кайро, напомнят военни историци. Загубите на 43-ти полк са много по-малки, но и така това е най-голямата авиационна загуба за руската армия от началото на войната и въобще през последните десетилетия.

Последни новини