- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Саудитска Арабия премахва ограниченията заради ковид за тазгодишния хадж

Саудитска Арабия ще премахне въведените заради ковид ограничения за тазгодишния хадж, като се очаква броят на поклонниците да достигне нивата отпреди пандемията, предаде Ройтерс, като се позова на саудитското министерство на хаджа.

През 2019 г., последната година преди началото на пандемията, около 2,6 милиона души са извършили поклонението хадж. Кралството позволи само на ограничен брой от собствените си жители да участват в хаджа през 2020 г. и 2021 г., а миналата година отново прие чуждестранни поклонници, но в сила бяха количествени ограничения. По тази причина хаджиите чужденци бяха само един милион.

Министерството на хаджа съобщи в „Туитър“, че Саудитска Арабия, където се намират най-светите места за исляма Мека и Медина, няма да налага ограничения за този сезон, включително ограничения за възрастта. Миналата година бяха допускани само хора, които са напълно ваксинирани срещу коронавируса, на възраст от 18 до 65 години и които не страдат от хронични заболявания.

Очаква се сезонът на поклонението хадж тази година да започне на 26 юни.

През годините Саудитска Арабия е похарчила милиарди долари, за да създаде по-добри условия за хаджиите и да гарантира тяхната сигурност, отбелязва Ройтерс.

Всеки мюсюлманин е длъжен, ако здравето и благосъстоянието му позволяват, да извърши поне веднъж в живота си поклонението хадж.

- Реклама -

Последни новини