spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
9.6 C
София
Категории:

САЩ и Тайван стартираха двустранни търговски преговори

Избрано

Съединените щати и Тайван започнаха официални двустранни търговски преговори съгласно мандатното споразумение, постигнато през юни, като първите срещи се очаква да се проведат тази есен, съобщи Търговското представителство на САЩ, цитирано от Ройтерс.

„Днес започваме преговори с Тайван под егидата на AIT и TECRO, които ще задълбочат нашите търговски и инвестиционни отношения, ще подобрят взаимните търговски приоритети, основани на споделени ценности, и ще насърчат иновациите и приобщаващия икономически растеж за нашите трудещи се и предприятия“, посочи заместник-търговски представител Сара Бианки.

„Планираме да следваме амбициозен график за постигане на ангажименти с висок стандарт и значими резултати, обхващащи единадесетте търговски области в мандата за преговори, които ще помогнат за изграждането на по-справедлива, по-просперираща и устойчива икономика на 21-ви век“, добави Сара Бианки.

Главният търговски преговарящ на Тайван Джон Денг каза пред репортери в Тайпе в четвъртък, че се надява преговорите да започнат следващия месец и че това може един ден да доведе до сделка за свободна търговия, която островът отдавна търси със Съединените щати.

Денг посочи, че една от темите ще бъде икономическата принуда на Китай, препратка към действията, които Пекин предприема, за да блокира търговията със страни, с които е в спор, като например когато Литва позволи на Тайван да отвори де факто посолство в столицата си.

„Целите на китайската икономическа принуда не са само насочени към Съединените щати или Тайван, те засягат много страни. Вредата й върху глобалния икономически и търговски ред е голяма“, добави той.

Вашингтон и Тайпе разкриха инициативата САЩ-Тайван за търговията през 21-ви век през юни, само няколко дни след като администрацията на Байдън изключи острова, обявен от Китай, от своя фокусиран върху Азия икономически план, предназначен да противодейства на нарастващото влияние на Китай.

Новината идва на фона на повишеното напрежение с Китай, който многократно определи Тайван като част от своята територия. Последното напрежение избухна по-рано този месец поради официалното посещение в Тайпе на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Последни новини