16.8 C
София
вторник, 27 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

САЩ, Канада, Австралия и Япония налагат санкции на Русия

САЩ обяви първия транш от санкции срещу Русия, включващ 4 наказателни мерки. Те засягат руския държавен дълг, 2 големи руски финансови институции – ВЭБ и военната банка, руския елит и членовете на техните семейства, както и газопровода „Северен поток 2“. Това обяви американският президент Джо Байдън на брифинг в Белия дом тази вечер.

На американските финансови институции ще бъде забранено да обработват транзакции на ВЭБ и руската военна банка.

Байдън акцентира, че в идните дни ще бъдат санкционирани и отделни руски граждани – от най-близкото обкръжение на Путин. По думите му „руските елити и членовете на техните семейства споделят корупционните печалби от политиката на Кремъл и затова те трябва да споделят и болката“.

Относно санкциите, свързани със „Северен поток 2“, президентът отбеляза, че САЩ и Германия работят заедно и американските власти ще се ангажират тръбопроводът да не заработи.

Байдън изтъкна, че признаването на двете самопровъзгласили се републики в Източна Украйна е сериозно нарушение на международното право, което налага твърд отговор.

Русия ще плати още по-висока цена, ако предприеме следващи действия, каза още той, като отбеляза, че САЩ ще продължи да подпомага Украйна.

Наредих разместването на американски сили, които вече са разположени в Европа, за да засилим нашите балтийски съюзници, Естония, Латвия и Литва, съобщи още Байдън в обръщението си от Белия дом.

„Нека бъда ясен. Това са изцяло защитни механизми. Нямаме никакви намерения да се бием с Русия. САЩ и нейните съюзници ще защитаваме всеки инч от територията на НАТО“, отбеляза президентът

Канада, Австралия и Япония също налагат санкции на Русия, след като Москва нареди изпращането на войници в сепаратистките райони в Украйна Донецк и Луганск, които призна за независими, предаде Ройтерс.

Австралия незабавно ще започне да прилага санкции на руски физически лица, които смята за отговорни за действията на страната срещу Украйна, заяви премиерът Скот Морисън, цитиран от БТА. Австралийците винаги са се противопоставяли на насилниците и ние ще се противопоставим на Русия заедно с всички наши партньори, каза той. Очаквам последващи пакети санкции, това е само началото на процеса, добави Морисън.

Япония ще наложи санкции на Русия заради действията й в Украйна, включително забрана за емитиране на руски облигации в Япония и замразяване на активите на определени руснаци, обяви японският премиер Фумио Кишида. Той призова Русия да се върне към дипломатическите преговори.

Кашида посочи, че не предвижда значителни последствия върху енергийните доставки в краткосрочен план като следствие от сегашната ситуация и че ще обмисли всякакви възможни мерки за ограничаване на въздействието върху домакинствата и компаниите при евентуално допълнително поскъпване на цените на горивата.

Канада също обяви въвеждането на първоначални санкции срещу Русия. Премиерът Джъстин Трюдо заяви, че мерките са координирани със съюзниците на страната. Той посочи, че на канадците се забранява да имат финансови отношения с двете сепаратистки републики в Източна Украйна, както и да изкупуват руски държавен дълг.

На руските депутати, гласували в подкрепа на признаване на независимостта на републиките, също ще бъдат наложени ограничения. Освен това Отава ще разположи до 460 военни в Латвия.

Източник: БГНЕС

Последни новини

- Реклама -