35.8 C
София
сряда, 17 юли 2024 г.
Категории:

САЩ предоставят една рота „Страйкър“ на интернационалната бойна група

„САЩ се съгласиха да предоставят една рота „Страйкър“. Ще предложим българин за командир на бойната група, това каза министър-председателят Кирил Петков след срещата си с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Петков заяви, че освен разговорите за сътрудничество във военната сфера са били обсъдени и други теми като логистика и борба с корупцията.

„Не сме говорили за военна подкрепа в Украйна по никакъв начин. Работим заедно за усилването на Източния фланг, но нищо друго по тази тема не е обсъждано“, каза премиерът.

Америка е НАТО, България е НАТО, завърши своето встъпление Петков.

„Проведохме много продуктивно обсъждане на непровокираната инвазия на Русия в Украйна. Обсъдихме също така и важни въпроси в сферата на отбраната“, каза от своя страна Лойд Остин.

„Нашият ангажимент към чл. 5 е непоклатим. Инвазията на Путин причини много жертви в Украйна. Руската агресия сплоти Украйна, НАТО и свободния свят“, добави американският министър на отбраната.

„Приветстваме всичко, което правите, за да предоставите спешна хуманитарна помощ на страдащите от войната в Украйна“, каза още Лойд Остин.

Той оцени създаването на интернационална бойна група като важен принос на България.

„България работи много усилено в областта на отбраната. Нашето сътрудничество е пример за съюзниците“, каза Лойд Остин.

„САЩ продължават да стоят редом с България и нашите съюзници в Европа“, декларира американският министър на отбраната и благодари на България за интернационалната бойна група.

„Никоя страна не може да чувства 100% сигурна. Сигурността е когато работим заедно. Само когато всички съюзници в НАТО и ЕС говорим в един глас, нашата сигурност е повишена“, каза от своя страна Кирил Петков.

Лойд Остин изтъкна важността на оперативната съвместимост:

„Много е важно е да разполагаме с правилните способности, за да можем да защитаваме България, да има оперативна съвместимост, за да работим заедно. Трябва да се работи ежедневно, за да гарантираме, че се разбираме, да могат нашите формирования да действат бързо“.

Министър-председателят Петков коментира още, че военна помощ към Украйна няма да може да бъде възможна и този тип помощ би следвало да се случва, въобще като потенциал, през българския парламент.

„В момента говорим за засилено присъствие по Източния фланг, говорим за обща стратегия в НАТО, говорим за хуманитарна помощ. В това България може да бъде най-силна“, каза премиерът.

Източник: БНР

Снимка: БГНЕС

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини