- Реклама -

- Реклама -

8.8 C
София
вторник, 3 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

САЩ смятат, че Путин е бил подведен, страхували се да му кажат истината

Съветниците на руския президент Путин са го дезинформирали за неуспехите на руската армия в Украйна, съобщи Белият дом, позовавайки се на данни от разузнаването. То смята, че съветниците му се страхуват да казват истината на Путин. Той бил заблуждаван и за отражението на санкциите върху руската икономика.

Директорът по комуникациите на Белия дом Кейт Бедингфийлд каза, че това изкривяване на информация би могло да доведе и до риск от по-нататъшна изолация на Путин. Освен това между него и висшите военни имало напрежение.

„Представянето на дезинформация допринася за усещането, че това е стратегическа грешка за тях. Няма да характеризирам какво мислят те за това, нито как използват дезинформацията, за да взимат решения. Но да се разчита на публикуването на дезинформация е стратегически провал“, каза тя.

Украинските сили отвоюваха обратно свои територии, завзети от руските войски. Сред тях бе и стратегически важното предградие на Киев – Ирпен. На фона на тези завземания руската инвазия сякаш спря месец след началото й на 24 февруари.

„Имаме информация, че Путин се е почувствал подведен от ръководителите на руската армия“, каза от своя страна висш американски служител, пожелал анонимност, позовавайки се на разсекретени данни на американското разузнаване.

„Путин е излъган умишлено от своите съветници за това колко зле се представят руските военни, и е подведен за мащабите на влиянието на западните санкции върху осакатената руска икономика. И това е само защото висшите му съветници се страхуват да му кажат истината“, твърди служителят.

Според разсекретените данни Путин дори не е знаел, че наборни военнослужещи са били изпратени да се бият в Украйна и не знае мащабите на загубените човешки животи на цивилни и военни, както и броя на унищожената техника.

Между Путин и Министерството на отбраната съществува „постоянно напрежение, произтичащо от недоверието на Путин в ръководството на МО“, каза служителят.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън коментира данните от разузнаването с думите: „Диктаторите не обичат хора, които казват на властта истината“.

Източник: БНР

Снимка:ЕПА/БГНЕС

- Реклама -

Последни новини