13.2 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.
Категории:

САЩ ще доставят на ЕС 15 милиарда кубика газ

САЩ се ангажират да доставят 15 млрд. куб метра втечнен природен газ за пазара на ЕС тази година, обявиха днес лидерите на САЩ и ЕС, цитирани от световните агенции.

Американският президент Джо Байдън и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен оповестиха, че ще бъде създадена работна група, която да работи за намаляване на зависимостта на Европа от руски изкопаеми горива.

„Днес договорихме съвместен план за постигането на тази цел, докато същевременно ускоряваме напредъка си към бъдеще на чиста енергия“, каза американският държавен глава в Брюксел.

Той допълни също така, че инициативата ще търси начини за използване във възможно най-голяма степен на възобновяема енергия и намаляване на търсенето на енергия.

Еврокомисията също така ще работи със страните членки, за да могат да получат още около 50 млрд. куб метра втечнен природен газ поне до 2030 година, сочи документ, предоставен от Белия дом.

Тъй като американските заводи в момента работят на пълен капацитет, според анализатори допълнителни количества синьо гориво за Европа ще бъдат за сметка на доставки, които първоначално са били предвидени за други части на света.

Еврокомисията планира да очертае през май планове как да сложи край на използването в ЕС на руски изкопаеми горива до 2027 година.

Ангажиментът на САЩ да предоставят допълнителни 15 млрд. куб метра газ е голяма стъпка към намаляване на зависимостта от руския газ, заяви Фон дер Лайен на съвместната пресконференция с Байдън.

По думите й блокът ще увеличи вноса на американски втечнен природен газ с 50 млрд. куб метра годишно в дългосрочен план. Според Еврокомисията това ще замени около една трета от количествата, които ЕС внася всяка година от Русия, отбелязва ДПА.

ЕС и САЩ освен това възнамеряват да продължат сътрудничеството по производство на възобновяем водород за заместване на изкопаемите горива, се посочва в изявление, публикувано на сайта на Белия дом.

 

Снимка БТА

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img