15.8 C
София
сряда, 29 май 2024 г.
Категории:

Световете на живописеца Васил Стоев и скулптора Веселин Ламбрев

Живопис и скулптура – две изложби, обединени под общото заглавие „Светове”, представя столичната галерия „Контраст“. До 26 март ценителите на изкуството могат да се докоснат до различните естетически светове и чувствителност на двама от най-значимите съвременни пловдивски творци – живописеца Васил Стоев и скулптора Веселин Ламбрев.

За живописните мистификации на заобикалящия ни свят в платната на Васил Стоев и за философските интерпретации на връзката между природа и цивилизация в пластиките на Веселин Ламбрев, както и за идеята да бъдат представени едновременно двама толкова различни като светоусещане, извървян житейски път и художествена реализация творци, Красимира Шопова разговаря с Аксиния Джурова – куратор на двете експозиции в „Светове”.

Галерия „Контраст“ представя двама пловдивчани – майстора на „живописното мистифициране“ Васил Стоев и скулптора Веселин Ламбрев. Различни като чувствителност, извървян житейски път, творческа реализация и най-вече собствен свят, рискът да се покажат заедно не е случаен. Трансхуманизмът с неговата бездуховност, неподозираният доскоро релативизъм, скептицизъм и нихилизъм са изключително предизвикателство към всички, особено към хората на изкуството и по-точно тези, които продължават да се вълнуват от загубата на традиционните ценности. Има опасност дори тези, които говорят за духовност, да се превърнат в новите дисиденти. За двамата пловдивчани творческият акт все още е възприеман като генератор на духовни послания.

Васил Стоев, оформил се под влиянието на пловдивската бохема, успя бързо да изгради своя неповторим, рафиниран стил, характерен с приказно-метафоричните си сюжети, далеч от обективната реалност, пренасящ ни от драматичното ни време в един изпълнен с цвят и надежда свят. И това се усеща, освен в деликатните като настроение пейзажи, но и в двата основни цикъла, показани в изложбата „Сънят на Франсиско Гоя“ и „Коридори на съдбата“. Неговият терен за творческа свобода е този на богатата му фантазия, природна интелигентност и фина чувствителност. Символико-образната интерпретация на цвета в картините му е постигната чрез редуване на матово приглушени повърхности, създаващи усещане за пустота, на фона на които моделира фигуративни акценти с очертаването на контурите и загатната на места сянка. Така Васил Стоев още веднъж ни се представя като майстор на контраста между живописната мазга и монохромните повърхности на фона, похват отдавна оценен извън пределите на страната ни и в последните десетилетия, и у нас.

Пластиките на Веселин Ламбрев покриват широк хронологичен диапазон – от 90-те години на ХХ век насам. Тази своеобразна ретроспекция дава възможност да се проследи пътя, който изминава скулпторът от Художествената академия и неговия учител, един от най-добрите български скулптори Димитър Бойков-Хесапа, през ателието на Вежди Рашидов до изработването на свой собствен стил. Така Веселин Ламбрев ни предлага пластики, осъществени в различни стилистични похвати и решения – от бягството от натурата, разчленяването на формата и нейната деформация до затварянето ѝ в собствения обем. Тематичният диапазон варира от християнския цикъл („Храм I и II“, „Божията частица“, „Ореол“) до екстаза на „Нестинарка“ и „Метаморфози“ на времето. На места скулпторът използва съзнателно и пародийния похват, без да излиза от фигуративността.

И двете изложби в Галерия „Контраст“ на двама творци с различни светове са в посока на съхранението на изконната роля на изкуството да възвисява, нещо толкова нужно на всички ни днес.

 

Източник: БНР

Снимки – Галерия „Контраст“

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img