- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
четвъртък, 29 септември 2022 г.
13.5 C
София

Свинско със зеле – връзката на черпака с властта

Избрано

Автор: Кристина ПАТРАШКОВА

Неочаквано по средата на скучната и вяла предизборна кампания се разнесоха кухненски ухания. Не замириса на гурме, а на национални рецепти, което не е непременно лошо за конкретно ресторантско меню.

Кулинарният уклон в агитацията бе даден от бившия вицепремиер Асен Василев. Посъветван от високоплатените си български и чуждестранни пиари, той направи екзистенциално обобщение на живота, пречупено през националната кухня, заявявайки: „По времето на ГЕРБ имаше свинско със зеле, но свинското беше само за приближените фирми до ГЕРБ, а зелето за българския народ. Това, което ние правим през социалните бюджети, е да има и свинско, и зеле за всички българи“.

На подобно умозаключение би завидял и Симеон Дянков, който оприличи бюджета през 2010 година на малка постна пица. Връзката между властта и черпака у нас е отколешна политическа традиция, която не само не умира, но се надгражда. За тези, които управляват – ресторантите с Мишлен звезди, за нас – свинско със зеле.

За да го приготвим, ни е нужна само една голяма зелка, 500 грама свинско месо, доматено пюре, олио, червен и черен пипер, сол и магданоз. Зелето се почиства, нарязва се на парчета, посолява се, намачква се леко и се запържва в мазнина. Към него се добавя доматеното пюре, предварително нарязаното на късове и запържено до полуготовност свинско месо, сол, червен пипер, черен пипер. Сипват се две чаши вода и малко мазнина и се вари до готовност. Накрая се поръсва със ситно нарязан пресен магданоз. Продуктите са достъпни, а ястието е подходящо за инфлационни времена.

Край на мечтите за медальони с френски гъбен сос, миди „Сен Жак“, пилешко с провансалски треви, чийзкейк от сьомга с чипс от пармезанов хляб и пъдпъдъчи яйца. Как един от политиците, които минаха през властта през последните 33 години, не си свърши работата така, че подобно меню да става все по-масово достъпно? А България да не е сред малкото страни в Европа без ресторант с Мишлен звезда? Без да забравяме, че всеки сам трябва доста да се потруди, за да се наслади на скъпа храна и качествени напитки.

Иначе свинското със зеле е вкусно. Добър апетит!

- Реклама -

https://filtarbg.com/spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини