spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
9.6 C
София
Категории:

Арестуваха уличните клоуни Котън и Моп

Избрано

Двама улични клоуни от Мексико са задържани от полицията в София по време на представление на ъгъла на бул. „Витоша“ и ул. „Солунска“.

Двамата братя Емилиано Нандаяпа и Диего Нандаяпа – по-известни като Котън и Моп, са арестувани на 17 юли около 20:30 ч., а са освободени около 6 ч. сутринта на 18 юли.

„На 17 юли бяхме арестувани от българската полиция в София. Бяхме затворени, облечени като клоуни. Откриха опасни предмети като гумено пиле и гумен чук. Обвинени сме в хулиганство и имаме призовка за 15 август. Ще бъдем съдени и евентуално глобени. Истинското ни престъпление е, че споделяме радостта с хората, като разчупваме ежедневието на един сив град“, пишат уличните артисти във Фейсбук.

Котън и Моп са обиколили над 25 държави. Пред бТВ снощи обясниха, че за тях не е необичайно да бъдат арестувани.

Според СДВР те са били задържани и разпитани. Попитани на какво основание е арестът, отговорът е „имало е проблеми с полицаите“.

Пред „Дневник“ уличните артисти разказват, че полицаите са били объркани и не са знаели как да действат. Те не са се представили и не са уведомили артистите да спрат, така че клоуните са продължили представлението и са поканили полицията да се забавлява с тях.

Тази ситуация още повече е подразнила полицаите, които извикали подкрепление и така общо 10 полицаи и три патрулни коли участват в ареста, твърдят Котън и Моп. На кадрите обаче се виждат четирима полицаи и един полицейски патрул.

На клипове в социалните мрежи се вижда, че на няколко пъти двамата спират движението. Повечето шофьори и минувачи се забавляват, но други – не.

„Смешно е, че ни обвиняват в хулиганство, когато това, срещу което се борим, е насилието. Това не е нещо ново, правят го и много други клоуни по света, велики артисти като Туга или Каркоча. Не искаме всички да са съгласни с това, което правим. Идеята на изкуството не е да правим красиви неща, изкуството съществува, за да провокира емоции и мисли“, казва Котън.

„Искаме да играем по улиците на София още веднъж, знаем, че много хора харесват това, което правим, но зависи от реакцията на полицията, ще решим дали да направим представлението отново тази неделя, не искаме да притесняваме никого или да заобикаляме закона“, казва Сеси Круз, продуцент на братята.

Следващата спирка на двамата братя е Турция.

Последни новини