24.8 C
София
вторник, 25 юни 2024 г.
Категории:

„Северстал“ на най-богатия руснак изгуби 400 млн. долара от санкциите

„Санкциите са като студа – с тях може да се живее, но трудно“, това заяви пред журналисти в кулоарите на изложението „Руски индустриалец“ в Санкт Петербург собственикът на „Северстал“ и „Север груп“ Алексей Мордашов, който до нахлуването на Русия в Украйна оглавяваше класацията на „Форбс“ за най-богатите руснаци.

Заради наложените срещу Русия и персонално срещу него санкции на Запада само компанията му „Северстал“ вече е претърпяла загуби за над 400 милиона долара, разказва руският канал РБК.

„Загубите на „Северстал“, свързани с блокиране на сметки и складове в резултат на западните санкции, възлизат на около 400 милиона долара. Ние, „Северстал“, изгубихме около 400 милиона, малко повече е блокираното в Европа и запорирано просто във вид на стокови запаси, остатъци от сметки. Няма да си ги получим, поне до отмяната на санкциите, засега такива признаци няма“, коментира основният акционер и председател на съвета на директорите на компанията. Невъзможно е да се върнат в страната и валутните постъпления.

Според РБК загубите на компанията на най-богатия руснак представляват 10 процента от печалбата и през 2021 година. Чистата печалба тогава беше 4.08 милиарда долара.

Алексей Мордашов попадна в санкционния списък на ЕС в края на февруари, санкции срещу него и „Северстал“ въведоха и САЩ, забранено му е да влиза на територията на ЕС и дори да преминава през нея транзитно. След санкциите на 2 март „Северостал“ обяви, че напълно е прекратила износа на продукция за ЕС, като обясняваха, че пренасочват продукцията си към трети пазари.

Ситуацията на „Северстал“ и руската металургия е сложна. Самият Мордашов обяснява, че руските металурзи произвеждат около 70 млн. тона стомана годишно, докато вътрешното производство е максимум 40 млн. т. За останалите 30 млн. т. трябва да се търси купувач в чужбина. Стоманата не може да бъде продавана в Далечния Изток и Азия заради силната към момента руска рубла. За да бъде руската стомана привлекателна за тамошния пазар, рублата трябва да падне до ниво от 70 рубли за долар и нагоре.

Положението на бранша е допълнително затруднено заради вдигнатите налози в Русия. Мордашов предпреждава, че е важно те да не бъдат повишавани допълнително. На фона на бодряшките изказвания на руски представители за това, че санкциите не са докоснали Русия, а удрят по Запада, милиардерът казва: „Настъпването им (на санкциите, б. р.) не е смъртносно, с тях, както и в силен студ, може да се живее. Но е достатъчно трудно“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини