- Реклама -

- Реклама -

събота, 1 април 2023 г.
10.6 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Сеизмолог: Епицентърът на вчерашния трус е на около 100 км от Видин

Областта в Румъния, която през последните дни е сеизмично активна, е сравнително стабилна. Това заяви в „Денят започва“ по БНТ Валентин Бучакчиев, дежурен сеизмолог към БАН.

Епицентърът на вчерашния трус, който вчера беше усетен в България, е на около 100 км северно от Видин. Районът е на запад от Вранча, където е по-активната сеизмична зона.

Той обясни, че трусовете в Румъния нямат общо със земетресенията в Турция, тъй като са на различни разломи. Допълни, че разликата в показателите за силата на земетресенията се дължат на различни скали, които се ползват. Все пак разликите са в рамките на няколко десети, уточни експертът.

В Румъния са регистрирани 13 вторични труса. Това обясни доц. Пламена Райкова, ръководител на катедрата „Сеизмология и сеизмично инженерство“ в БАН.

Във вторник земетресение с магнитуд 5,8 по скалата на Рихтер разлюля румънската държава. Епицентърът му бе в близост до град Тисмана.

„Серията от трусове със сигурност ще продължи. Очакваме земетресения с магнитуд по-малък от вчерашния. За момента в този район наблюдаваме затихваща поредица. Не може да се търси връзка между всички трусове през последната една седмица”, обясни още Райкова пред Нова тв. В България най-силно трусът е усетен във Видин, Враца и Монтана.

„Много хора ни писаха, за да сигнализират, че са го усетили. За момента може да се каже, че територията на страната е слабо сеизмична. По принцип силно сеизмични зони у нас са Кресна, София, Шабла, Пловдив и Горна Оряховица”, каза още доцентът. И допълни, че в района на Вранча често има трусове. Те обаче са по-дълбоки и се усещат по-рядко от хората.

 

Кадър: БНТ

- Реклама -

Последни новини