- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
събота, 26 ноември 2022 г.
5.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Сейшелите – земя на лукса и уединението

Избрано

Магдалена ГИГОВА

Сейшелите – 115 прекрасни острова, от които едва 30 обитаеми, предлагат на разглезения, но изтерзан от напрегнатото си всекидневие посетител всичко, от което се нуждае – лукс и уединение. Плажовете там са като победители в състезание за най-ситен пясък. През цялата година температурата на въздуха и на водата е 27-28°С, без никакъв дъждовен сезон, цунамита и урагани.

За да разберете хармонията на райското място, ще ви помогне информацията, че флагът на Сейшелите е поделен по равно между цветовете на двете основни политически партии. А върху герба са поставени представителите на флората и фауната, които се срещат единствено тук. Гигантската сейшелска костенурка под емблематичната местна палма „Коко де мер“ са обединени от латинския девиз Finis coronat opus – „Краят увенчава делото“.

Усещането за рай се допълва от факта, че на островите няма нито един хищник и нито едно отровно насекомо. Цялата държава е дивна тропическа градина, обрамчена от заливи с пясък като бита сметана. Ненапразно Уилям и Кейт избраха Сейшелите за своя меден месец. И далеч не само те.

За всичките 88 000 жители от разнообразни националности е осигурено безплатно средно образование, здравеопазване, включително и лекарствата, организирана е и система с облаги при закупуване на жилища и ефективна ипотечна програма.

Но това няма никакво значение, ако кандидатствате за едно- или двуседмично сейшелско жителство в някой от 70-те луксозни хотела. Местните нямат намерение да строят повече, защото се стремят да водят природосъобразен живот. Ако сте се почувствали леко разочаровани от скромния вид на единственото летище на островите в столицата Виктория, не се притеснявайте – раят е в съседство. Тук всичко е наблизо, защото дори най-големият остров Махе е дълъг едва 27 км и широк 8.

Основната причина за пътуване до Сейшелите е сливането с природата, а до каква степен ще го направите, зависи от вас самите. Някои сменят самолета с хеликоптер и отлитат веднага до съседните острови Праслин, Ла-Диг, Света Ана. Други предпочитат да го направят по вода. „Екстремистите“ избират малки островчета, където споделят своя петзвезден бит единствено с екзотичните птици.

Единственият индуистки храм на Сейшелите грабва с изобилието си от цветове и рисунки

Е, не липсва екзотика и при избралите относителната цивилизация. Да лежиш под сенките на дърветата и докато ти правят масаж да отпиваш отвара от неземни цветя, наблюдавайки неистовата красота на залеза е върховно преживяване. Това е идеалът за безделие и за истински оздравителна процедура за тялото и душата. –(Още идеи за подобни преживявания ще откриете на сайта dromomania.bg.)

На Сейшелите липсва само едно нещо – тишина. Но нима можеш да приемеш за шум гласовете на природата: веселите крясъци на птиците на разсъмване, неуморните цикади по здрач и денонощния плисък на океана. Дори дъждовете не могат да помрачат настроението – те никога не траят повече от половин час, а под топлите им струи човек може да танцува и отново да се почувства дете.

Наричат един от ексклузивните хотели „Майа“ (Maia) „резерват за мизантропи и знаменитости“ заради уютното уединение, което предлага. В пищната тропическа градина, официално призната за най-красивата в Африка, се гушат 30 вили, скрити от чужди очи и една от друга. Там често отсядат семейство Бекъм, близките на Михаел Шумахер и цяла плеяда кинозвезди, привлечени от екипа частни икономи, които се зачисляват към всеки гост и предугаждат желанията му. Те прекрасно съчетават десетина професии в едно: сервитьор, барман, детегледачка, спасител, гид, събеседник и какво ли още не. Включително и зоолог. Колкото да обяснят на госта, че курсиращите в небето птици всъщност са летящи лисици, но за разлика от далечните си роднини прилепите са любители на мангото. И че непрогледният мрак, който обгръща целия бряг през нощта не се дължи на повик за икономии, ами е от грижа за гигантските сейшелски костенурки. Те се ориентират по светлината на луната и така новоизлюпените бебчета намират пътя към дома.

Единственият град на архипелага – Виктория се води за най-малката столица в света със своите 25 000 жители. Ако си падате по невъобразимо пъстри пазари, най-добре е да я посетите в събота. Тогава цялото население в националното си многообразие се изсипва на тържището за плодове, зеленчуци и прясна риба. Заради навика да не опаковат улова, ами да го продават нанизан на връвчица, на доста магазини около пазара стои табела No fish! – т.е. влизането с риба е забранено.

Виктория е удивително чист град с непривична за нашенеца култура на движението. Повечето автомобили са малки и се движат с не повече от 30 км, командвани от двата столични светофара. Едрогабаритните са не само неудобни, но са и заплаха за екологията.

Една от забележителностите в града показва чувството за хумор на сейшелците – часовниковата кула Смол Бен, миниатюрно копие на лондонския Биг Бен. Кулата, лявото движение и английският език, който е вторият официален, са трите неща останали от британските колонизатори. Французите пък са завещали част от кухнята си, примесена с апетитни креолски аромати. Е, и името на островите, които идват от Моро де Сешел – министър на финансите на Франция през 1754 г.

Часовниковата кула, наречена Малкият Бен, е копие на своя лондонски събрат – Биг Бен

Да обиколите съхранените колониални сгради в центъра на града и да надникнете в храмовете на различните религии няма да ви отнеме повече от час. Останалото време може да прекарате в някоя от кокетните сладкарнички, където ще се затрудните какъв прясно изстискан сок да си поръчате при възможността да избирате между двайсетина варианта.

НАРЪЧНИК ЗА ТУРИСТА

Кралската градина (Le Jardin du Roi|) в столицата Виктория е част от задължителната програма. Тя всъщност е култивиран през XVIII век девствен лес. Навремето французите отглеждали сред дърветата подправки за своя монарх, откъдето идва и името на градината. Днес тя е частен резерват, но въпреки това входът е напълно безплатен и обществено достъпен.

Огромните плодове на рядката палма Коко де Мер – символа на Сейшелите, са много купувани от туристите като сувенир. Палмата е от времето на динозаврите и живее до около 400 години, като има мъжки и женски. Огромните й плодове – най-големите семена в света, са известни като „любовни ядки“ заради формата си, наподобяваща част от женското тяло на юг от кръста. Ако имате място в багажа, вземете си – има да се хихикат близките ви в България.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини