- Реклама -

- Реклама -

петък, 31 март 2023 г.
10.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Сергей Лавров: Сега се борим както срещу Наполеон и Хитлер

Русия сега води подобна борба, каквато е водила срещу Наполеонова Франция през XIX век и нацистка Германия на Адолф Хитлер през XX век, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от ДПА.

„Призивите за разчленяване на нашата родина стават все по-силни“, каза Лавров на церемония в Москва по случай Деня на дипломатическия работник.

Откакто нахлу в Украйна преди близо една година, Русия често твърди, че е въвлечена в по-широк конфликт със САЩ, ЕС и НАТО, отбелязва ДПА.

„Онези, които се опитват да контролират целия международен дневен ред, световните икономически отношения и цялата международна политика, решиха да нанесат стратегическо поражение на Русия“, заяви Лавров.

„Те решиха да се възползват от печалния опит на Наполеон и Хитлер, като открито обявиха целта си да заличат Русия или да я отслабят максимално“, допълни той.

Москва се представя за жертва и заради санкциите, наложени й от САЩ и ЕС след инвазията, като твърди, че западните оръжейни доставки за Украйна са доказателство за тяхното намерение да унищожат Русия.

На свой ред Западът и Киев подчертават, че санкциите и оръжията имат за цел да спрат руското нашествие в Украйна.

Противно на твърденията на Лавров, нито един западен лидер не е призовавал за унищожаване на Русия, посочва ДПА.

Руският външен министър увери днес, че страната му не само се съпротивлява, но и ще излезе по-силна от настоящата ситуация и ще продължи да преследва целта за многополюсен световен ред.

- Реклама -

Последни новини