- Реклама -

- Реклама -

неделя, 29 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

СЗО даде надежда: Краят на пандемията от Ковид-19 е близо

Краят на пандемията от Ковид-19 е близо, заяви генералният директор на Световната здравна организация в сряда, цитиран от Ройтерс. По думите на Тедрос Гебрейесус светът никога не е бил в по-добра позиция да сложи край на пандемията.

Това е най-оптимистичното изказване на ръководителя на СЗО от началото на продължаващата над две години здравна криза, в хода на която загубиха живота си над 6 милиона души. Организацията съобщи, че седмичните смъртни случаи от вируса по света са най-малко от март 2020 г., когато започнаха за първи път да се налагат ограничения върху придвижването на хората.

Маратонецът не спира, когато се появи финалната линия, той бяга по-силно, с цялата енергия, която му остава. Същото трябва да направим и ние. Можем да видим финалната линия, ние сме в печеливша позиция. Но сега е най-лошият момент да спрем да бягаме“, заяви Гебрейесус, цитиран от „Фокус“.

Той призова света „заедно да сложим край на тази пандемия“ и обяви, че СЗО публикува шест доклада за политиката, които очертават действията, които правителствата трябва да предприемат се предприемат за лечение на болестта, поддържане на мерки за контрол на инфекциите в здравните заведения, предотвратяване на разпространението на дезинформация и ангажиране на общността.

Според изчисленията на СЗО 19,8 милиона смъртни случая са били избегнати през 2021 г. благодарение на ваксините срещу Ковид-19, а 12 милиарда дози са били приложени по света.

От организацията все пак предупреждават, че вирусът все още представлява „остра глобална извънредна ситуация“ и подчертават, че през първите осем месеца на 2022 г. повече от милион души са починали от Ковид-19.

- Реклама -

Последни новини