- Реклама -

- Реклама -

16.8 C
София
неделя, 28 май 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Сигнали за бомби са получени в десетки училища в страната

Сигнали за поставени взривни устройства са получени по имейл в множество училища в София, Бургас и Варна. На места учебните занятия са прекратени и полицията претърсва сградите. До момента няма намерено нищо притеснително. 

Сигналите са подадени в училища по имейл в няколко столични квартала. Най-много са получените сигнали в училища в кварталите „Хаджи Димитър“, „Слатина“ и „Красно село“.

От МВР уточниха, че имейлите продължават да се получават в още учебни заведения.

Полицията в столицата е предприела претърсване на сградите. На места това вече е приключило. Няма открити взривни устройства. Решението дали учебното заведение ще остане затворено или не, е на директора, допълват от Столичната полиция.

Сигнали за бомби са получени и в много училища в Бургас, съобщиха от полицията. Имейлите са започнали да пристигат на електронните пощи на учебните заведения от 9.30 часа тази сутрин.

По информация засегнатите училища в Бургас са 15. Децата са евакуирани и ще могат да подновят учебните занятия най-рано след 24 часа.

„Заплашителните съобщения са получени тази сутрин в голяма част от бургаските училища. В 15 от тях децата са евакуирани и освободени от учебни занятия“, уточни говорителят на бургаската полиция Цветелина Рандева.

„В някои от училищата подобни заплашителни имейли не са установени. Към момента учениците и педагогическия персонал не са евакуирани. Служителите от Областна дирекция на МВР-Бургас вече извършват обстойни проверки в затворените училища за наличие на съмнителни вещи или предмети, като в случай, че такива бъдат открити, за обезвреждането им ще се включат служители от спецекип от Главна дирекция „Жандармерия“- Специални операции „Борба с тероризма“ към МВР“. Тази бомбена заплаха е изпратена на служебните електронни пощи на директорите. Не са на личните имейли на самите директори на учебните заведения. Кой е подателят не е изяснено. До момента текат полицейски действия в тази посока“.

До момента няма установени данни за сериозен проблем, каза още тя.

Във всички училища във Варнаима подадени сигнали за взривни устройства, съобщиха за Радио Варна от Областната дирекция на МВР.

Извършват се проверки.

По преценка на ръководствата на учебните заведения занятията ще бъдат преустановени или учебният процес ще върви по график.

- Реклама -

Последни новини