- Реклама -

- Реклама -

петък, 27 януари 2023 г.
-0.8 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Силният вятър събори изолация на училище в София, паднали клони нанесоха щети на автомобили

Общо над 130 сигнала, предимно за повалени дървета и счупени клони в столицата, са получени в системата 112.

Заради силният вятър се наложи и пренасочването на кацащи полети към летищата в Пловдив и Букурещ.

Най-много от сигналите са в районите „Лозенец“ и „Витоша“. Дърво е паднало до 193-а детска градина и е потрошило пет коли.

Изолацията на столичното 45-о основно училище, която падна тази нощ заради силния вятър, е правена през 2012 година, заяви кмета на район „Илинден“ Иван Божилов.

„Срещу природата не можем да се борим. Страхотни пориви на вятъра е имало през нощта, в района имаме паднали дървета, в момента описваме сигнали. Създадена е организация за премахване на тези, които са върху пътната мрежа. Тук ще дойде техника, с която да може да съберем падналите стиропор и боклуци“, посочи Божилов.

Мястото ще се обезопаси, деца наоколо няма да се допускат. Ще бъде направен и отново ремонт. Все още не знае колко средства ще са нужни. Това ще стане ясно след като се опишат щетите.

Ураганният вятър нанесе щети и по Ботаническата градина в София. Оранжерията ще бъде затворена за посещения днес и утре. „Оранжериите ни са изпочупени“, сигнализират оттам във Facebook сраницата си. Част от растенията също са били засегнати.

Много от сигналите в столицата днес бяха за паднали дървета и клони. Дърво в столичната 193-а детска градина беше изкоренено и смаза пет коли на паркинг.

„Няма жертви тук в момента, няма и скъсано електричество. Детската градина и училището си имат ток, сега ще работим докато се нормализира обстановката“, посочи Павлин Стефанов, „Аварийна помощ и превенция “ към Столична община.

До предиобед екипите на столичната пожарна и дирекция Аварийна помощ и превенция на Столична община отработиха 69 сигнала за паднали клони, дървета, билбордове и ламарини. Всички екипи са на терен от снощи, когато започна силния вятър в столицата.

По нареждане на кмета Йорданка Фандъкова на терен са и екипите на всички сметопочистващи фирми. 9 екипа на дирекция „Зелена система“ на Столична община работят по сигналите за паднали клони и дървета в парковете, които до момента са над 20.

Районите администрации също трябва да следят ситуацията на тяхна територия, призовават от Столична община.

По нареждане на СДВР е отцепено движението около хипермаркет ХИТ Младост поради наклонен строителен кран в близост. Движението се извършва двупосочно по бул. „Ал. Малинов“.

Към момента градският транспорт се движи навсякъде по маршрутите си.

От Столична община напомнят на гражданите да обезопасят от незакрепени предмети терасите или прозорците на жилищата си и да бъдат внимателни.

Изпълнителите да проверят състоянието на строителните обекти, на оградите и строителните скелета и да предприемат действия по обезопасяването им. Собствениците на търговски и рекламно-информационни елементи също да проверят обектите си.

- Реклама -

Последни новини