20.8 C
София
понеделник, 27 май 2024 г.

Символна сделка на Rolex доведе до срив за британски търговец

Британската група за търговия на дребно на премиум часовници „Уочес ъв Суитзерланд“ (Watches of Switzerland) загуби над 21 процента от стойността днес, след като производителят на луксозни часовници „Ролекс“ (Rolex) обяви намеренията си да придобие търговеца „Бухерер“ (Bucherer). Това повдига опасения относно перспективите пред британската група, предадоха Ройтерс и Си Ен Би Си, на които се позова БТА.

Решението на „Ролекс“ е дошло в отговор на намерението на Йорг Бухерер, 86-годишният внук на основателя на компанията Карл Бухерер, да продаде бизнеса си в отсъствието на преки потомци, които да поемат ръководството след него.

„Този ход отразява желанието на базираната в Женева марка да увековечи успеха на „Бухерер“ и да запази тесните партньорски връзки, които свързват двете компании от 1924 г.“, се посочва в изявление на „Ролекс“.

В него пише още, че придобиване е най-доброто решение не само за собствените марки на „Ролекс“, но и за всички партньорски марки часовници и бижута, както и за всички служители на групата „Бухерер“.

Ще бъдат запазени името, марката и мениджърския екип на „Бухерер“, а интеграцията им в бизнеса на „Ролекс“ трябва да завърши, след като регулаторните органи по конкуренцията одобрят сделката.

Днес „Уочес ъв Суитзерланд“ се опита да успокои очевидните опасения сред инвеститорите, свързани с евентуалното заграбване на голям пазарен дял от „Бухерер“, след обвързването му с емблематичната швейцарска марка.

„Това не е стратегическо навлизане на „Ролекс“ в търговията на дребно. Това е най-подходящата реакция на предизвикателствата за наследството на „Бухерер“, посочиха от „Уочес ъв Суитзерланд“.

Според компанията „няма да има оперативно участие на „Ролекс“ в бизнеса на „Бухерер“. „Ролекс“ ще назначи членове в борда на компанията без изпълнителни функции. Няма да има промяна в (бизнес, бел. ред.) процесите на „Ролекс“ за развитие на разпределението на продуктите или дистрибуцията, като следствие от това придобиването“.

Въпреки това, акциите на листнатата в Лондон „Уочес ъв Суитзерланд“ се сринаха с цели 29 процента в началото на търговията, преди да възвърнат част от стойността си.

Към 13:50 часа бълг. време акциите на британския търговец на часовници възвърнаха част от загубите и бяха надолу с малко над 21 процента спрямо нивото си при затварянето на вчерашната търговия.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img