- Реклама -

- Реклама -

23.9 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Синдикатите отбелязват Световния ден за здравословен и безопасен труд

КНСБ и Конфедерация на труда „Подкрепа“ ще отбележат Международния ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки и професионални болести работници. 28 април е обявен и за Световен ден за здравословен и безопасен труд.

По данни на Националния осигурителен институт трудовите злополуки в България през миналата година са 2582, като 84 от тях са завършили със смърт на работещите. За първото тримесечие на 2023 година злополуките са 639. Сред най-рисковите са строителството и транспортът.

В 9,30 часа ще бъдат поднесени венци на мемориалната плоча в памет на загиналите при трудови злополуки пред централата на КНСБ в София. Ще бъдат връчени и годишните награди „Прометея“, с които Конфедерацията отличава работодателите, постигнали добри резултати за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд.

Общият брой на смъртните трудови злополуки през 2022 година бележи тенденция на увеличение спрямо 2021-ва, когато злополуките с фатален край са 68. Всеки работен ден над 10 души претърпяват злополука на работното място, а на по малко от три работни дни един работник в България умира, алармираха от КТ „Подкрепа“.

Нараняванията, свързани с изпълняването на служебните задължения, от 600 през първото тримесечие на 2022 година достигат 639 година по-късно, сочат оперативните данни на Националния осигурителен институт за първото тримесечие на 2023-а.

Според синдикалистите предварителният извод, който може да си направи е че насочването на вниманието и финансовия ресурс от страна на работодателите към мерките за предотвратяване на пандемията, са станали за сметка на мерките за осигуряване на общата безопасност на работното място.

Източник: БНР

- Реклама -

Последни новини