- Реклама -

- Реклама -

12.8 C
София
вторник, 6 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Си Дзинпин се срещна с руския премиер Мишустин: Важни послания и намеци

Руският премиер Михаил Мишустин разговаря днес с китайския президент Си Дзинпин, който е на двудневна визита в Москва. Основен акцент в разговорите са поканите, които китайският президент е изпратил за посещение в Китай освен на Путин и Мишустин, но и на много лидери от Централна Азия. Засилва се влиянието на Китай пред руското, което беше неоспоримо преди войната?

„Приветствам ви, уважаеми г-н Си Дзинпин, и се радвам да се срещна с вас. Добре дошли в дома на правителството на Руската федерация“, обърна се Мишустин към високопоставения гост.

Мишустин акцентира върху това, че Си Дзинпин е направил своето първо посещение след преизбирането си именно в Русия.

„Това е свидетелство за особения характер на руско-китайските отношения, навлизащи в нова епоха“, отбеляза руският премиер.

По време на разговорите Си Дзинпин съобщи, че е отправил официална покана към руския президент Владимир Путин да посети Китай в удобно за него време през тази година.

„Вчера поканих президента Путин в удобно за него време да посети Китай, доколкото тази година ще се проведе третият международен форум „Един пояс – един път“. Президентът Путин взе участие в предишните два форума“, заяви китайският лидер, цитиран от ТАСС.

Китайският президент каза също, че е поканил и руския министър-председател Михаил Мишустин да посети Пекин в най-скоро време, за да установи тесни връзки с новия премиер на страната Ли Цян.

Според говорител на руското правителство Мишустин е приел поканата, изразявайки пред Си Дзинпин увереност, че с новия китайски премиер може да бъде установен конструктивен и приятелски съвместен диалог.

Си заяви, че е избрал именно Русия за първата си визита след преизбирането му на президентския пост, защото това съответства на историческата логика.

Преди ден Си проведе неформална среща с Путин, продължила четири часа, по време на която двамата са обсъдили китайския мирен план за Украйна, но от Кремъл все още не дават подробности. Какво точно са си говорили двамата, ще стане ясно по-късно днес след официалните разговори между водачите на двете страни.

Междувременно стана ясно, че не само руският президент е поканен да посети Китай.

Лидерите на бившите съветски републики от Централна Азия също получиха от Дзинпин покани да посетят страната му през май на първата среща на върха „Китай – Централна Азия“, с което Пекин засилва влиянието си в региона, в който пък влиянието на Русия отслабва, докато тя е въвлечена в кризата в Украйна, съобщиха Франс прес и БТА.

В отделни поздравителни телеграми, изпратени на 20 и 21 март по повод на традиционния празник Невруз, отбелязващ настъпването на пролетта и на персийската Нова година, Си Цзинпин кани лидерите на Казахстан, Киргизстан, Таджикистан и Узбекистан през май на „първата среща на върха Китай-Централна Азия“. Тези четири държави съобщиха за получените телеграми. Изолираният Туркменистан, основен доставчик на газ за Пекин, все още не е съобщил за получаването на подобна покана, отбелязва АФП.

Тези държави са част от „Новия път на коприната“ – гигантски проект за пътна, железопътна и пристанищна инфраструктура, иницииран от Китай.

От средата на 19 век Русия счита Централна Азия за територия под свое влияние. Сега Москва вижда, че ролята ѝ се оспорва, а към традиционните ѝ регионални съюзници проявяват интерес Китай, Турция и западните държави. Тази тенденция се засили след руското нашествие в Украйна, въпреки че руската страна си запазва мощни лостове за влияние, отбелязва АФП.

И четирите получени телеграми са сходни, като Си подчертава в тях задълбочаването на връзките между Китай и Централна Азия. В телеграмата, публикувана от официалната таджикистанска информационна агенция „Ховар“, Си дори казва, че „очаква с нетърпение да обсъдим грандиозен план за развитие на отношенията между Китай и Централна Азия“.

Нарастващото влияние на Китай обаче предизвиква и страхове и съпротива сред населението, особено в Киргизстан и Казахстан. Сред основните пречки са проблемът със земята, нарастващият дълг към Пекин и репресиите срещу уйгурите в Китай – мюсюлманска етническа група, която присъства също и в страните от Централна Азия, отбелязва агенцията.

Китайският президент Си Дзинпин и руският президент Владимир Путин проведоха неофициална среща в Москва на 20 март, обобщи РИА „Новости“.

Китайският държавен глава пристигна на тридневно посещение в Русия. По време на разговорите на четири очи Путин поздрави Си Дзинпин за преизбирането му, а китайският президент изрази надеждата си, че руснаците ще подкрепят кандидатурата на Путин на изборите през 2024 г.

Путин също така заяви, че Русия се е запознала с идеите на Пекин за мирно уреждане на конфликта в Украйна и уважава опитите за намиране на изход от конфликта.

На неофициалната среща лидерите обсъдиха двустранните отношения, изборите в Русия и конфликта в Украйна.

 

- Реклама -

Последни новини