20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Скандал в ефира заради транссексуални образи в картини на Майстора

Изложбата, наречена „Другите българки“, предизвика полярни мнения и множество коментари в социалните мрежи. Става дума за фотографската възстановка на картините на Владимир Димитров – Майстора с транссексуални българи, облечени с народни носии като моделите на Майстора.

Джендърите на художника Михаил Вучков  са заснети на фон, какъвто има на картините Майстора. Проектът е реализиран с пари на Национален фонд „Култура“ към Министерството на културата, сумата възлизала на 10 000 лв.

Спорът бе основно около въпроса – хвърля ли изложбата петно върху творчеството и паметта на големия български художник, или е просто предизвикателство към нашите традиционни представи за изкуството. Срещу художника Вучков бе Юлиан Ангелов от ВМРО.

Фотографът и авторът на изложбата Михаил Вучков обясни в студиото на бТВ, че идеята за проекта му хрумнала, тъй като е имал възможността лично да види как се осъществява подобен преход на негов близък приятел в миналото, който по думите му се е преобразил вече в „една прекрасна дама“.

„Това ме ангажира до голяма степен с темата и в търсенията си да видя до каква степен тази група в България е дискриминирана. Доста се порових и се оказа, че последният човек, който е запаметил образа на българката в патриархална България, и то с голяма популярност, е Майстора“, добави той.

В писмена позиция ВМРО казва, че това е „унижение за българската култура. Тази фотосесия е жестока гавра с големия български художник“.

„Твърди се, че в България тази група е била дискриминирана и ги сравнява с проблемите на българските жени, когато са нямали право да гласуват, нямали са право на мнение. Няма такова нещо в България, у нас по Конституция са гарантирани индивидуалните човешки права, а не по групи, общности или малцинства. Това оправдание е смешно и жалко“, заяви организационният секретар на ВМРО Юлиан Ангелов.

„По закон всички хора в България имат права, но на практика нямат“, отговори авторът на изложбата.

Спорът между двамата в ефира на бТВ премина на висок тон.

Михаил Вучков попита Ангелов дали във ВМРО ще назначат транссексуална секретарка?

Юлиан Ангелов: Защо трябва да назнача транссексуален? Когато някого се назначава на работа, е заради неговите качества – дали е мъж, дали е жена, дали е някакъв друг. Никога няма да си поставя въпроса в главата дали някой е транссексуален, дали е жена, дали е мъж. Въпросът е да върши работа.

Според Михаил Вучков нашето общество не дава достъп за изява на транссексуалните хора, те биват сегрегирани.

„Това, че тези хора имат желание за промяна на пола, не значи, че това трябва да се насажда на българското общество и хората да мислят, че това нещо е нормално и да пълним главите на децата с глупости. Нямам против вие да снимате, когото искате, но да го направите целенасочено с картините на Майстора, да ударите българина в сърцето.

Михаил Вучков репликира: „Ако искате да направим един град, в който да сложим всички транссексуални и ЛГБТ хора.“

След размяната на остри реплики Юлиан Ангелов показа календар с две момичета, заснети в полето с думите: „Това е българката.“

Източник: бТВ

Снимки: бТВ

Последни новини

- Реклама -