35.8 C
София
сряда, 17 юли 2024 г.
Категории:

Скандал в ефир заради Митрофанова, Андрей Райчев напусна обиден

Скандал се разрази в ефира на Нова телевизия по темите за оставката на министъра на отбраната Стефан Янев и за отношението на България към войната в Украйна. Гости на предаването „Здравей, България“ бяха социологът Андрей Райчев, политологът Слави Василев, журналистът Асен Григоров и ексдепутатът и адвокат Николай Хаджигенов.

Разправия между Райчев и Хаджигенов доведе до напускането на социолога в ефир. А Василев си тръгна предсрочно, след като бе атакуван от останалите за позицията си в защита на поведението на Стефан Янев.

Скандалът между Райчев и Хаджигенов се разрази заради коментар на адвоката по адрес на посланика на Русия Елеонора Митрофанова. Той обяви, че сега е моментът България да експулсира „другарката“ Митрофанова, защото ни нарекла „подлога“ с пост във фейсбук.

Каква другарка ви е тя, това не е поведение на политик, ядоса се Райчев. И попита Хаджигенов как е руската дума за „подлога“. Получи отговор, че ексдепутатът е чел само превода, правен автоматично от социалните мрежи, след което стана и напусна в ефир.

„На президента беше ударен шамар – беше отстранен неговият човек в правителството, който има много голям личен рейтинг, около 40%. И, слава Богу, той запази нерви и не започна нещо, което не трябва да се прави. Защото в момента България трябва да покаже абсолютно единство, заяви преди това Андрей Райчев по повод поисканата от премиера оставка на министъра на отбраната Стефан Янев.

Отношенията ни с Русия са специални, защото историята ни е такава. Но в този момент не може да има никакъв момент, в който България поставя себе си като изключение. И Янев не трябваше да прави това, а да замълчи. Защото пред очите ни се извършва чудовищна агресия“, допълни Райчев.

Корнелия Нинова също има различно мнение, и няма как да е по друг начин, защото в БСП има много проруски настроения, но политически не допуска отклонение и това е правилното поведение, коментира Райчев.

Тази оставка решава политически проблем. В 80% от случаите Янев се държа напълно адекватно и нормално като служебен премиер. Но като министър той беше една задържаща котва, за да може правителството да се покаже като екип с единна силна външна политика, коментира Асен Василев.

Смяната на Стефан Янев е грешка, защото в този момент това не решава нито един външнополитически въпрос, а създава вътрешно напрежение, смята обаче Слави Василев. Янев имаше по-умерена позиция, която е в интерес на обществото ни. Неговият статус не променя отношението на правителството към войната, нито на обществото, коментира той.

Тази оставка е удар по всички хора, които смятат, че България трябва да е малко по-неутрална, че е икономически зависима от Русия, обясни Василев.

Безумие е това. Напомня БКП: Да се снишим, другари, бурята ще отмине. Има война, контрира го ексдепутатът Николай Хаджигенов.

Не руските туристи са важни, Путин е агресор, войната е зло. Поздравления за премиера Петков, който най-накрая порасна и взе правилното решение, допълни той.

Може да се случи и много по-голяма катастрофа от момента, е мнението на Андрей Райчев. Украйна е изненада за целия свят, не само за Русия. Те си представяха, че влизат и бързо става това, което искат. Помним, със Сърбия беше същото – те си представяха, че влизат, и те се предават. Но не стана. Не става и в Украйна сега. И Русия е изненадана. Ако украинците са станали нация, както стана с бошняците -те станаха нация пред очите ни, Путин няма ход назад, той трябва да победи. Но като не може да победи с един ход, може да стане истинска трагедия, обясни социологът.

Изненада беше и реакцията на европейците – те не се изплашиха от емигрантите и ги приеха. Опасната ситуация е, че Путин няма изход и може да се докара до копчето, допълни Райчев.

Реално военната победа няма особено значение. Путин загуби войната в момента, в който каза, че вдига в готовност ядрените сили. Това беше огромна червения линия, в която той остана от едната страна, целият свят от другата, коментира журналистът Асен Григоров.

Войната в 21-и век беше нещо немислимо, а станахме свидетели на удари и по цивилни. Картина, която променя света. И след като агресията е възможна, въпросът е как Западът ще реагира. Когато ти влязат с танкове и ти не реагираш със сила, показва накъде върви светът и дали отново тя ще управлява, каза Слави Василев.

Силата е зло и трябва да бъде заклеймена като такова, а не да я пудрят с панделки. Няма оправдание да нападаш цивилни, да влезеш с танкове, коментира Николай Хаджигенов. Путин работи точно както един диктатор, Хитлер беше по същия начин, върви по стъпките му, допълни той.

Неслучайно в западните демокрации има разбирането, че един лидер не трябва да остава на власт толкова много време, защото му се губи представата за реалността, допълни Слави Василев.

 

Източник: 24 часа

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини