spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
11.8 C
София
Категории:

Скандал в парламента заради 24 май

Избрано

Предложението на ГЕРБ-СДС 24 май да стане национален празник на България предизвика напрежение в Народното събрание.

Радомир Чолаков, депутат от ГЕРБ-СДС каза, че се пита защо за национален празник е избран трети март, когато, по думите му, той отправя послание, че сме благодарни на Русия.

„До българското знаме се вее руско знаме. Това е сигналът, който отправяме – ние сме благодарни на една велика сила. Без тях ние не можем. Докато трети март е национален празник ще изпращаме послание, че сме благодарни на една велика сила, ще замеряме премиера със снежни топки. Ще има конфликт. От 30 години това е конфликт. Коя е нашата воля за образ? Опираме до това кой ден заслужава да бъде българския национален празник – зад всяка друга дата прозира сянката на една велика сила, без която не можем. 24 май- вече се опитват да ни го крадат, да го разкъсват. Великата сила каза, че кирилицата е дошла от македонските земи.

Петър Кънев от БСП посочи, че 24 май е официален празник на Русия.

Георги Георгиев от „Има такъв народ“ подчерта, че България се освобождава от османско робство и „могат да си срамуват само националните предатели и тях замерят с топки.“

Юрий Козлов от „Продължаваме промяната“ отбеляза, че Климент Охридски създава кирилицата.

„24 май е празник в Русия, Македония на всички, които искат да се прикачат към нас. 24 май трябва да е наш национален празник“, настоя Петър Николов от ГЕРБ.

Иван Петков от БСП заяви: „Ако не беше 3 март – какво щяхме да правим на 24 май. Щеше да честваме празник на турската азбука. Щяхме да бъдем турски селтанат. Ако не бяха руснаците – тези, които Вазов ги описва.“

Ако нямаше 24 май, нямаше да има 3 март – контрира Тома Биков от ГЕРБ-СДС: „Няма турски букви, те пишат на латиница, а по онова време пишат на арабски. Явно сте продукт на слабата образователна система. 11 май по онова време се чества в българските земи. Подходете сериозно. Никой не иска да обиди 3 март. Това не е вярно, че нямаше да има 24 май, ако нямаше трети март“, каза още Биков.

„Ние сме лош продукт на системата, в която се опитвате да се закрепите“, заключи Иван Петков от БСП.

Последни новини