- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
17.7 C
София
понеделник, 25 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Скандал: Откривателката на Омикрон е била подложена на натиск да излъже

Световен скандал избухна след признанието на южноафриканската лекарка, която първа откри варианта Омикрон на коронавируса. Тя заяви, че е била подложена на натиск от европейски правителства „да не заявява публично, че това е леко заболяване“.

Д-р Анжелик Котци заяви пред германския вестник „Ди Велт“, че европейски правителства са я помолили да представя новия щам като също толкова сериозен, колкото предишните варианти на Covid-19, като Делта.

„Казаха ми да не казвам публично, че това е леко заболяване“, заявява лекарката в интервюто.

И допълва: „Бях помолена да се въздържа от подобни изявления и да кажа, че това е сериозно заболяване. Аз отказах.“

Тя е категорична, че в голямата част на случаите Омикрон протича с лека симптоматика.

„Не казвам, че няма да се разболеете, а само че минава леко. Дефиницията за леко заболяване на Световната здравна организация при коронавируса е ясна: пациентите могат да се лекуват у дома и не се нуждаят непременно от кислород или хоспитализация. Сериозно заболяване е това, при което наблюдаваме остри белодробни респираторни инфекции – тогава хората имат нужда и от кислород, може би дори и от изкуствено обдишване. Видяхме това при Делта, но не и при Омикрон. Така че казах на тези, които ме притискаха: „Не мога да кажа такова нещо, защото не е това, което виждаме“, казва Котци.

Следва пълният текст на интервюто в Die Welt, преведено от журналиста Божидар Божков:

Няма да ме накарат да замълча

Давид Хименес, „Ди велт“, 9 февруари 2022

Анжелик Котци е южноафриканската лекарка, която първа откри варианта Омикрон на коронавируса и лекува първите пациенти. Но никой в Европа не искаше да чуе нейния глас, защото бе притисната от правителствата да мълчи. В това интервю тя разказва на какво е била подложена.

Ди велт“: Казват, че сте били помолени да представите Омикрон като също толкова опасен, колкото и предишните варианти. Вярно ли е?

Котци: Казаха ми да не заявявам публично, че това е леко заболяване. Бях помолена да се въздържам от подобни изявления и да кажа, че това е също много сериозно заболяване. Аз отказах.

„Ди велт“: Бихте ли разказали по-подробно?

Котци: Аз съм клиницист и след като разглеждах клиничната картина на болни от Омикрон, не виждах данни, че имаме работа с много сериозно заболяване. Всичко преминава изключително леко. Не казвам, че няма да се разболеете, а само че минава леко. Дефиницията за леко заболяване на Световната здравна организация при коронавируса е ясна: пациентите могат да се лекуват у дома и не се нуждаят непременно от кислород или хоспитализация. Сериозно заболяване е това, при което наблюдаваме остри белодробни респираторни инфекции – тогава хората имат нужда и от кислород, може би дори и от изкуствено обдишване. Видяхме това при Делта, но не и при Омикрон. Така че казах на тези, които ме притискаха: „Не мога да кажа такова нещо, защото не е това, което виждаме“…

„Ди велт“: Дали натискът бе от западни правителства или от южноафриканските власти?

Котци: Не дойде от южноафриканските власти.

„Ди велт“: Значи говорим за страни от западния свят?

Котци: Не участвам в политически борби. Но да, бях критикувана от някои от вашите (европейските, бел. ред.) правителства. В Нидерландия, в Обединеното кралство учените попитаха: „Как можете да твърдите, че това е леко заболяване! Това е сериозно заболяване. Вижте какви мутации има само.” Там моите доклади бяха изхвърляни. При пандемия също трябва да погледнете какво се случва на масово ниво. Общопрактикуващите лекари, които ежедневно приемат и лекуват своите пациенти, трябва да бъдат питани какво преживяват, каква клинична картина виждат.

„Ди велт“: Значи политиците вземат решения, без да слушат какво им казват лекарите, които работят на място?

Котци: Колко лекари, които са работили директно с пациентите, са били питани за тяхното мнение? Значение имаше само мнението на онези учени или професори, които никога не са влизали в контакт с пациенти. Никой не питаше какво става долу, в самите болници…

„Ди велт“: Вярвате ли, че ще извлечем поуки от този урок?

Котци: Ние се учим, но не твърде бързо. Учим се бавно. Всичко зависи от политическата ситуация и от това как някои в академичните среди искат да придвижат своя собствен дневен ред.

„Ди велт“: Някои учени не мислят за общото благо, а за себе си? Това е сериозно твърдение. Наистина ли мислите така?

Котци: Да, така мисля. Трябва да се изисква от всички учени да заявят дали имат връзки с фармацевтични компании и дали ще бъдат финансово възнаградени за рекламиране и налагане на определени продукти. Трябва да се знае какви интереси преследват. Всичко трябва да бъде подчинено на целта здравето на населението да е на първо място.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини