spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
неделя, 2 октомври 2022 г.
18.6 C
София

Скритият Рим

Избрано

Симана Марковска*

Не зная дали има човек, който да не мечтае за Рим, независимо дали вече е бил там или не. Градът има навика да се просмуква. Някои от най-разпознаваемите гледки в света са тук. Една от най-великите империи, съществували някога. Хората, измислили тротоара. Обществена баня за 3000 души. Фонтан, който според местните гидове носи на общината по 300 eвро на ден само от човешката заблуда, че хвърляне на пари във водата води до сбъдване на желания. Катедралата, построена върху Камък. Панини и джелато.

Преди години бях гледала документален филм за Рим, който е скрит под Рим – етажи и етажи римско-имперски сгради под ренесансовия и модерен повърхностен пласт. Точно там не успях да вляза, не пускат обикновени простосмъртни като мен. И може би с право, авторите на филма твърдяха, че конструкциите се крепят на магия и могат лесно да се срутят върху лекомисления любопитко. Открих други скрити Рим-ове, които всъщност са общодостъпни.

Пантеонът, започнал живота си като храм на всички богове в началото на II в., днес е базилика, посветена на св. Мария и мъчениците

Пример са християнските църкви, скрити в древни имперски постройки. Може би най-известен е Пантеонът, започнал живота си като храм на всички богове от началото на II век сл.н.е., а днес поминуващ като базилика, посветена на света Мария и мъчениците. В баните на император Диоклециан от края на III век пък е скрита друга света Мария – този път на Мъчениците и Ангелите. А в самия имперски Римски форум, където се намира Пъпът на света, от стария Храм на Ромул е останало само преддверието, защото в останалата част се е настанила базиликата на свети Козма и Дамян.

Самият Древен Рим пък се е изхитрил да се скрие буквално навсякъде из съвременния. Портици с арковидни колонади се прокрадват из вътрешни дворове, части от древни зидове надничат към улиците измежду къщите, цели сгради са вдигнати върху основите на стари градежи. Ако решите да се разходите по древния път, свързвал имперската столица с крайбрежието – Виа Апия Антика, ще видите как Портата на Аврелиан от края на III век се е скрила в Портата Сан Себастиан от XV в. Още по-нататък по Виа Апия ще откриете подземния свят на ранното християнство в две от шестте отворени за посетители Катакомби на Рим. В тази на Свети Каликст например са погребани 15 папи и 60 мъченици, в компанията на още към половин милион ранни християни.

За мен най-голямата изненада обаче бяха огромните музеи, скрити в други музеи. Без практически никаква индикация като информационна табела, брошура, дипляна, уебсайт или даже фейсбук страничка. Единствено бледа незабележима табелка, умело завоалирана сред интериора. Намерих два такива музея, може да има и повече. Единият беше скрит в обекта Крипта Балби – група подземия, доказващи, че Рим е построен основно върху Рим. Изненадата ме очакваше на горните три етажа, съдържащи разказ за историята на Криптата, зали с артефакти от различни периоди, включително от времето, когато долу е оперирала цяла стъкларска работилница. Плюс стая със скици на студенти по архитектура как според тях може да е изглеждал обектът навремето.

Другият скрит музей намерих в Баните на Диоклециан. След като човек разгледа онова, което е останало от Баните днес, на излизане може да обърне внимание (или не) на невзрачната табелка, оповестяваща със стрелка, че ето натам се намират Малкият и Големият двор на Микеланджело. Без повече обяснения. И двата двора са четириъгълни, опасани с портици и представляващи лапидариуми. Мраморни стели с пространни надписи, цели статуи, торсове, капители, колони.

Целият втори етаж, опасващ Големия Микеланджелов двор, съдържаше експозиция. С демонстрации как са изглеждали тези земи и седемте им хълма в праисторическите времена. С реконструкции на разкрити погребения от древността и гробните дарове, които да осигурят на собственика по-добър живот във вечността. Със спомени за Етруските – първата цивилизация, приобщена към империята по начина, наложил се впоследствие като световен модел. Одобряваш цивилизацията, завладяваш я, обявяваш я за римска, даваш статут на граждани на благородниците, които са успели да преживеят завладяването. Работел е безотказно.

Убедена съм, че Рим е скрил още невероятни неща, които чакат да бъдат открити.

*Пътеписът е част от книгата „Антология на миражите“. Публикуваме го с малки съкращения

АНТОЛОГИЯ НА МИРАЖИТЕ

Вече е на пазара новата книга на Българската асоциация на журналистите и писатели пътешественици – АБУЖЕТ, издадена от „Книгомания“. „Антология на миражите“ е събрала 50 пътеписа на 38 добре познати автори като Бойка Асиова, Симеон Идакиев, Мира Баджева, Георги Милков, Магдалена Гигова. Редактор и съавтор е Милена Димитрова, която пише в предговора: „Тази цветна книга ще проветри мислите ви. В нея бушува вода и духат различни ветрове – нежен бриз от южните морета, с малко пясък от пустинята, чак леко драскащ очите и шамански пушек от Далечния изток. Машина на времето да карах, нямаше толкова бързо и толкова подробно да обиколим почти навсякъде, от полюс до полюс, през природните феномени и шедьоврите на човешкия гений“.

Последни новини