- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
понеделник, 5 декември 2022 г.
6.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Следовател №1: Иванчева е жертва само на собствената си алчност

Избрано

Сред следователите аз съм само пръв сред равни. Успехите и постиженията не са малки на следователите, имаме много постижения, за тези 5 г. службата израсна много и кадрово, и организационно. Това заяви зам.-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов пред БНТ.

Службата е най-добре подготвената и елитна структура в страната. В момента общественият и професионалният имидж на службата са много високи, добави Сарафов.

В България работят около 430 следователи, те разследват около 9000 дела годишно, това не е малка натовареност. Финансови разследвания, тежки злоупотреби, организирана престъпна дейност се разследват от следователите.

Трябва да се помисли дали дадена категория престъпления да се разследват по закон от следовател, това е разумно и трябва да има законодателно закрепване. Колкото повече органи се създават толкова по-лоши ще са ни резултатите. Още нови и нови органи за разследване няма да даде добър резултат. В крайна сметка решение на законодателя е създаването на антикорупционно звено, но това няма да доведе до добри резултати, това са неумели опити да се заобиколи прокуратурата, а прокуратурата е незаобиколим фактор, защото прокуратурата в единственият фактор, който повдига обвинения в държавата, подчерта Сарафов.

Сякаш в последните месеци години съдебната и правосъдната реформа излязоха пред скоби в дневния ред на обществото. Ние практикуващите магистрати най-ясно съзнаваме, че има нужда от реформа и промяна и надграждане на остарели норми, коментира Сарафов.

Ние сме тези, които наистина работим, ние сме хирурзите, които оперираме и законите трябва да се изработят изключително и да чуят нашия глас, и становище, добави той.

Попитан кой трябва да може да контролира обвинител номер 1, Сарафов отговори, че контрол може да търси и ВСС, председателят на ВАС, контрол има. Главният прокурор не е безконтролен, това са политически тези, незаслужено е демонизиран Иван Гешев персонално. Главният прокурор е пръв сред равни, не е безконтролен главният прокурор, повтори Сарафов.

Попитан за разпита на Росен Христов, Сарафов заяви, че Христов е бил извикан на разпит във връзка с въпроса има ли нарушения при газовите доставки, определяне на цените и т.н. Той каза, че има данни и документи и затова ние го призовахме веднага. Не мога да споделя какво е казал, обаче. Колегите работят и се надявам истината, каквато и да е тя, да бъде наяве съвсем скоро.

Надявам се, че може би до Нова година бихме могли да имаме изясняване на картината дали има престъпление, каза още Сарафов. А дали ще има наказателна отговорност може единствено да реши само наблюдаващият прокурор.

За присъдата на бившата кметица на район „Младост“ Десислава Иванчева, Сарафов коментира, че тя може да е жертва единствено на собствената си алчност. Една от най-дразнещите форми на корупция най- ежедневната е именно в местната администрация.

Ако един местен администратор се вземе за човек, от когото зависят съдбите на хората в региона, това не е добре, и ние трябва да вземем мерки. 6-годишната присъда е пример са справедлива присъда, спрямо закона доказателствата по делото. Остава да излежи малко повече от половината от тази 6-годишна присъда, тъй като има приспадане, добави Сарафов.

Ще съберем необходимите доказателства, за да получат най-строгото наказание задържаните за стрелбата по граничния ни полицай. Те са влезли през дупката и са се опитвали на българска територия да доубият нашия военен, и само действията от негова страна са ги накарали да минат обратно на турска територия. Това е изключително арогантно престъпление, каза Сарафов.

 

Източници: БГНЕС, БНТ

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини