- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
понеделник, 5 декември 2022 г.
5.3 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Следствен експеримент: Граничният полицай е убит с изстрел от турска територия

Избрано

Следственият експеримент, проведен на границата ни с Турция, е установил, че изстрелът, убил граничния полицай Петър Бъчваров, е произведен директно срещу него. Куршумът е дошъл от турска територия. Убитият се е намирал до направения в телената ограда отвор. Това обяви по време на брифинг началникът на отдел „Криминалистика“ в НСлС Даниел Цонков.

По думите му са произведени няколко изстрела и след това стрелците са се изтеглили към територията на Турция. Използваното оръжие е ловна пушка, като тепърва ще се установява с какви сачми е била заредена тя.

За експеримента са използвани съвременни технически средства като 3D скенер и безпилотна летателна система. Целта беше да се установят мястото откъдето са произведени изстрелите и тяхното направление.

Разстоянието от стрелеца до жертвата е било близко, проведен е оглед и от другата страна на телената ограда. Няма данни за навлизане от страна на стрелците на българска територия. Все още не може да се потвърди с категоричност броят на произведените изстрели. По-скоро има директен изстрел срещу граничния полицай. От пострадалия граничен полицай няма произведени изстрели, а от военнослужещия от Министерството на отбраната по посока на стрелеца или стрелците.

Според следствения експеримент стрелбата не е от близко разстояние. Автомобилът на „Гранична полиция“ е подминал отвора, но граничният полицай го забелязва, връща се, слиза от автомобила, доближава се до направения отвор в оградата и тогава е произведен изстрела към него. Не е ясно какво е провокирало стрелбата. Назначени са множество експертизи.

В района на 242-ра пирамида до село Голям Дервент, където беше убит граничният полицай Петър Бъчваров, български и турски следователи направиха следствен експеримент. Възстановяването на събитията имаше за цел да потвърди мястото на произведена стрелба.

 

Окръжната прокуратура образува досъдебно производство на 8 ноември. Разследването се води по чл. 116 от Наказателния кодекс за причиняване на смърт по непредпазливост на длъжностно лице. Законът предвижда за това престъпление от 20 до 30 години лишаване от свобода или доживотен затвор. По делото са назначени балистична и съдебно-медицинска експертиза.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини