19.2 C
София
понеделник, 15 юли 2024 г.

Следствието за газа при кабинета „Петков“: Щетата е за 88 млн. лева

Александър Николов е на свобода с мярка за неотклонение „подписка“

 

С около 30% e била завишена цената на природния газ, който е купуван през април и май от „Булгаргаз“. Това е причината да бъдат обвинени бившият енергиен министър Александър Николов, заместникът му Данаил Николов и бившият шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов. Това съобщи говорителката на Националното следствие Бисерка Стоянова.

Както Filternews съобщи, обвинени са трима – това е бившият министър на енергетиката в кабинета на Кирил Петков Александър Николов, заместникът му Данаил Николов и бившият шеф на „Булгаргаз“ Людмил  Йоцов. Тримата са с мярка подписка. Александър Николов и Йоцов са обвинени в безстопанственост, а Данаил Николов – в престъпление по служба.

Обвиненията са свързани със закупуването на газ за нуждите на „Булгаргаз“ от посредници, включително от фирмата „МЕТ Енерджи“. Неин управител е бил Йоцов, малко преди правителството на Кирил Петков да го назначи за шеф на държавната газова компания. Бившият енергиен министър в кабинета „Петков” – Александър Николов, един от неговите заместници, както и бившият шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов, са обвинени за причиняване на вреди на държавния газов доставчик в размер над 88 млн. лв. Тримата са с мярка за неотклонение – „подписка“,

Делото е образувано по сигнал на ДАНС, а следствието го пое през септември. Доказателствата били доста.

Адвокатът на бившият енергиен министър Александър Николов, Ина Лулчева, заяви, че той е обвинен в това, че не е било прието предложението на „Газпром“ да се плаща за доставки на газ в рубли. Тя беше с Николов в Националното следствие, където той престоя около половин час, предаде БТА.

„Обвинението се свежда до това, че в крайна сметка България не се съобрази с изнудванията от „Газпром“ и Русия“, каза Николов пред медиите.

 

Снимка: Велислав Николов

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини