- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_img

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
понеделник, 5 декември 2022 г.
6.4 C
София

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

След бурята: Камерната зала на Народния театър под вода

Избрано

Забележителната сграда на Народния театър е паметник на културата с национално значение и правителството трябва спешно да задели средства за отстраняване на щетите от бурята

Камерната зала на Народния театър „Иван Вазов“ е потопена под вода от страховитата буря, разразила се в София във вторник привечер. Протеклите тавани налагат да бъде преустановена работата на нея и да бъде отменено представлението по знаковата пиеса на Яворов „Когато гръм удари, как ехото заглъхва“. Последното се възприе като ироничен коментар на ситуацията.

За щастие на театралите у нас голямата зала на театъра не е пострадала

Очевидно трупата има спешна нужда от сериозни пари за ремонт, които ще бъде трудно да бъдат отпуснати в неясната политическа ситуация и очакваната невъзможност да бъде съставено правителство. Ръководството на театъра се надява, че все пак Министерство на културата ще направи всичко възможно да бъдат отпуснати средства за ремонт на най-знаковата театрална сграда в страната, която е и паметник на културата с национално значение.

Народният театър е построен по проект на известните виенски архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер, които са автори на множество театрални сгради във Виена, Одеса, Загреб, Прага, Висбаден, Братислава и други европейски градове. Основите са положени на 4  юни 1904 г. на мястото на дъсчения театър “Основа”, където преди това трупата е играла своите представления, а в края на 1906 г. сградата е завършена и струвала тогавашните 1 500 000 лв.

Построяването на театъра през 1904 година е струвало 1,5 милиона лева

Интересът към откриването на театъра е изключително голям. Датата 3 януари 1907 г. остава в историята с това, че възмутени от дворцовия характер на това национално събитие, студентите от Софийския университет освиркват кортежа на княз Фердинанд, тъй като смятат, че откриването на Народния театър се е превърнало не в “народно”, а в “дворцово” дело. Ден по-късно се взема решение университетът да бъде затворен за половин година, а всички професори и лектори в него да бъдат уволнени.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини