- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
17.7 C
София
понеделник, 25 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

След силно облъчване с радиация руските войници се изтеглят от Чернобил

Руските войски са започнали да напускат атомната електроцентрала в Чернобил, след като са били облъчени със значителни количества радиация при копаенето на траншеи на силно радиоактивен терен, съобщи държавната енергийна компания на Украйна, цитирана от Асошиейтед прес.

Войниците са се „паникьосали при появилите се бързо първи признаци на заболяване“ и са започнали да се подготвят за напускане, заявиха от украинската държавна ядреноенергийна компания „Енергоатом“.

Оттам съобщиха също, че по-голямата част от руските войски, установили контрол върху АЕЦ „Чернобил“ след нахлуването в Украйна, са напуснали неработещата ядрена централа, предаде и Ройтерс.

„Потвърдена е информацията, че окупаторите, завзели атомната електроцентрала „Чернобил“ и други обекти в изключителната зона, са си тръгнали в две колони към украинската граница с Беларус“, обявиха от компанията и добавиха, че малък брой руски войници са останали.

От „Енергоатом“ твърдят, че руските войски са се изтеглили и от близкия град Славутич, където живеят работниците от централата.

Компанията не даде информация за състоянието на войниците и за броя на засегнатите. Но заяви, че руснаците са се окопали в гората, която се намира в зоната на вече затворената централа, където през 1986 г. стана най-тежката ядрена катастрофа в света.

Източник: БНТ

Снимка: БНТ архив

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини