23.8 C
София
събота, 22 юни 2024 г.
Категории:

След срещата: Украйна нарече преговорите „сложни“, Русия се обяви за „студен мир“

Завърши срещата на първите дипломати на Украйна и Русия в Анталия. Дмитро Кулеба нарече преговорите сложни, а Сергей Лавров коментира, че е по-добре да има студен мир, отколкото студена война.

„Ще продължаваме да търсим решение на хуманитарната криза в страната. Готов съм за нова среща в този формат, ако има изгледи за продуктивен диалог и търсене на реални решения. Вярвам, че когато двама външни министри се срещат, те имат по презумпция правото да преговарят за мир и сигурност. Това право им е дадено от техните лидери и парламенти. Готов съм да продължавам тези разговори, чиято цел е слагане на край на войната в Украйна и прекратяване на страданията на украинския народ“, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба

Украинският външен министър обясни, че по време на срещата им Лавров е подчертал, че Русия ще продължи агресията си, докато Украйна не изпълни исканията им. Кулеба посочи, че „не му е било лесно” да слуша руския си колега по време на срещата.

Първият дипломат на Украйна коментира, че най-големият проблем, пред който е изправена страната му, е положението в обсадения пристанищен град Мариупол, подложен на интензивен обстрел и разрушения от руските сили.

„Единственото, за което се разбрахме, че тези срещи трябва да имат добавена стойност и изхождаме от това, че те няма да се използват, най-вече от украинска страна, както редовно се случва, за подмяна и подценяване на основния преговорен процес, който се води на беларуска територия между двете делегации. Днешният разговор потвърди, че тези разговори нямат алтернатива, основно говорихме по хуманитарни въпроси, по инициатива на турската страна“, каза руският външен министър Сергей Лавров.

„Специалната военна операция в Украйна ще продължи и тя се движи по плана на президента Владимир Путин“. Това коментира руският външен министър Сергей Лавров след срещата му с Дмитро Кулеба в Турция.

„Ние не сме нападнали Украйна”, обясни той, като заяви, че Русия е била заплашена и е трябвало да защити Донецк и Луганск, които смятат за независими от Украйна. Дипломатът обвини украинските „националисти”, че използват цивилни граждани като жив щит.

 

Източник: БНТ

снимки: БГНЕС

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини