- Реклама -

- Реклама -

22.8 C
София
сряда, 7 юни 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

След 35-минутно заседание: Депутатите си гласуваха почивка за Рамазан Байрам

Кратък пленарен ден в 49-ото Народно събрание. За 35 минути депутатите освободиха Лена Бориславова след подаденото от нея заявление за напускане на парламента, направиха комисия за правилника, по който да работи парламентът и решиха да не работят утре заради Рамазан Байрям.

Предложението за почивния ден бе прието със 159 гласа „за”, 41 – „против” и 20 „въздържал се”. Проектът беше внесен в сряда от народни представители от ДПС.

„Религиозните празници са неработни дни за членовете на съответните вероизповедания“, аргументира предложението Йордан Цонев.

От „Възраждане” възразиха срещу това петък да е неработен ден за цялото Народно събрание. Те изтъкнаха, че вчера парламентът е отменил великденската си ваканция, а днес приема да не работи в петък заради друг празник.

Цвета Рангелова от „Възраждане” отбеляза, че действащият правилник на НС дава възможност на всеки депутат, когато счита, че има уважителна причина за неявяването си на пленарно заседание, да подаде заявление до председателя на парламента.

Преди решението, председателят на „Възраждане” Костадин Костадинов обясни, че ако то бъде гласувано, ще се създаде прецедент, защото в парламента има представители и на други деноминации – евреи, протестанти, католици.

„Ако всеки на базата на това решение поиска неработен ден, няма да има основание, на което да гласуваме против”, аргументира се той. „Освен това, не всички в ДПС са мюсюлмани, те могат да продължат да работят”, добави Костадинов. И изрази увереност, че, ако депутатите от ДПС подадат заявления до председателя на парламента, той ще ги уважи.

След като депутатите решиха утре парламентът да не заседава, председателят на Народното събрание Росен Желязков насрочи следващото пленарно заседание за сряда.

- Реклама -

Последни новини