spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
9.6 C
София

 Служебният кабинет смени и ръководството на АЕЦ „Козлодуй“

Избрано

 

Рокадите на властта стигнаха и до АЕЦ “Козлодуй”. Днес са били сменени двамата ярки шефове Наско Михов и Александър Николов.

Без мотиви и без конкурс служебният кабинет на Румен Радев е решил да смени ръководството на едно от най-ключовите дружества в държавата – АЕЦ „Козлодуй“.

Рокадата е поредната от дългата серия подобни на кабинета на Гълъб Донев, като в конкретния случай се махат директорите на най-печелившото дружество в страната – с отчетена печалба от 1,7 млрд. лв. към полугодието, и около което в последните месеци не е имало спорни моменти, както например беше при „Булгаргаз“.

В случая с решение от 23 август на Българския енергиен холдинг, чийто принципал е министърът на енергетиката (сега Росен Христов), са отстранени изпълнителният директор Наско Михов и неговия заместник Александър Николов. Те бяха назначени още по времето на ГЕРБ и нито предишните две служебни правителства, нито това на Кирил Петкова предприе стъпки за смяна.

По закон рокади са възможни само след провеждането на конкурс, но кабинетът на Гълъб Донев вече много пъти показа, че няма намерение да спазва това правило.

Така формално до провеждането на конкурс са назначени двама нови членове на борда на директорите на ядрената централа. Това са Георги Кирков и Андрей Красночаров.

По информация на „Капитал“ президентът Румен Радев не е бил информиран за рокадите, а те са били продиктувани от зам.-министъра на енергетиката и доскорошен член на стратегическия съвет към президента Еленко Божков. Това обаче е малко вероятно, тъй като не е възможно президентът да не е бил информиран за тази ключова промяна в дружество, което е част от националната сигурност на държавата.

Вписването на промените е подадено в Търговския регистър и изчаква 3-дневния срок за обработка. Досегашните директори Михов и Николов обаче заявиха, че ще обжалват освобождаването си.

Досега Кирков беше зам.-кмет на община Козлодуй, но преди това е бил директор „Икономика и финанси“ в ядрената централа, като е бил уволнен именно от Михов.

Кирков е бил управител на „Интерприборсервиз“ през 2016 г. В това дружество акционери са АЕЦ „Козлодуй“, Фонд за държавната собственост на Украйна, украинската фирма Черновецка корпорация електроавтоматика и руското дружество „АД Електромонтаж“. На 15 юли тази година „Интерприборсервиз“ е подало иск за обявяване в несъстоятелност заради дългове от над 500 хил. лева.

Другото назначение – Андрей Александрович Красночаров, няма участие във фирми. Той е бил главен механик за изпълнението на ремонтите в АЕЦ „Козлодуй“. През 2016 г. той е участвал в мисия на руската АО „Атомэнергоремонт“ за техническа поддръжка на Московския център на ВАО АЭС (WANO).

Печалбата преди данъци и лихви на АЕЦ „Козлодуй“ за първите шест месеца на 2022 г. надхвърли сбора от печалбите на дружеството за целите предходни две години (2020 г. и 2021 г.), т.е. за период от 24 месеца. Високите цени на електроенергията изстреляха високо финансовите постижения на атомната централа за второ поредно тримесечие тази година. Само в рамките на полугодието EBITDA за първи път докосва 2 млрд. лв. За сравнение, през същия период на миналата година тя е в размер на едва 381 млн. лв.

Нетната печалба на държавното дружество за първите шест месеца на 2022 г. достига 1.7 млрд. лв. при отчетена за същия период на 2021 г. такава от 263 млн. лв. За сравнение, приблизително 1.7 млрд. лв. е сборът на поставените цели от компанията за печалби през общо четирите цели предходни години – 2018, 2019, 2020 и 2021 г.

С други думи – високите цени на енергията са повишили печалбата на централата с около 420% и всеки ден от началото на годината тя е печелила по над 10 млн. лв.

Освен по-високите цени на електро- и топлоенергията, които АЕЦ-ът произвежда, самата продукция надхвърля с малко миналогодишната. Двата ядрени блока – 5 и 6, са произвели средно с 5% повече ток спрямо съпоставимия период на 2021 г. Те са работили „устойчиво на 104%, с оптимално натоварване“, става ясно от отчетите на компанията за първото полугодие.

Постиженията са факт благодарение на традиционно повечето продажби на нерегулирания пазар, където цените в последните месеци са значително по-високи. Този сегмент представлява и около 80% от всички продажби на електроенергия на централата.

Общо приходите на дружеството за първите шест месеца на годината за първи път надхвърлят 2.7 млрд. лв. при събрани 776 млн. лв. година по-рано. Основната част от тях е формирана от продажбата на електроенергия, а годишният ръст е от порядъка на 250%.

Разходите също очаквано растат, но не за оперативни цели, а заради увеличените вноски по фондовете – „Радиоактивни отпадъци“, „Извеждане от експлоатация на ядрени съоръжения“ и „Сигурност на енергийната система“, които се дължат на ръста на приходите от продажби на електроенергия. За първите шест месеца те са скочили с 51% до 417 млн. лв.

Голямата печалба на дружеството отива директно за компенсации към бизнеса за скъпия ток. От отчета става ясно, че до края на юни централата е превела по сметка на БЕХ 456 млн. лв. за целевата помощ. Същата сума пък енергийният холдинг впоследствие преведе във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“.

Отделно атомната централа е дала и заем на БЕХ в размер на 38 млн. лв. във връзка със стари задължения.

Основните притеснения относно бъдещето на ядрената централа в сянката на войната в Украйна са свързани с руското ядрено гориво, нужно за функционирането на двата работещи реактора. Ключов за дружеството доставчик е руската компания АО ТВЕЛ, с която „АЕЦ Козлодуй“ ЕАД има сключен дългосрочен договор за доставка на свежо ядрено гориво до 2025 г.

Засега няма забавяне по отношение на доставките на такова от Русия. Независимо от военната обстановка, през май „безпроблемно и по график“ е извършена доставка на 42 броя касети със свежо ядрено гориво. До края на годината е предвидена още една доставка, за която към момента няма индикации за проблеми при осъществяването ѝ.

В случай че обстановката се усложни и няма възможност за доставка на ядрено гориво, дружеството посочва, че има складови запаси за работа в непрекъснат режим за още три години, без да се отчитат двете доставки през 2022 г. Припомняме, че в последните си дни кабинетът „Петков“ задвижи и диалога между българската страна и американската Westinghouse за доставка на американско гориво за АЕЦ „Козлодуй“.

Въпреки че доставката на гориво не е възпрепятствана, в отчета си дружеството посочва, че „Усложнената политическа обстановка възпрепятства планираното извозване на отработено ядрено гориво за Русия, тъй като маршрутът пресича територията на Украйна с провеждащи се военни операции“.

Последни новини