- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
21.8 C
София
четвъртък, 21 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Слушането на древните шумове на природата доказано лекува

Звуците като птичи песни и течаща вода могат да облекчат стреса, да помогнат за понижаване на кръвното налягане и да доведат до чувство на спокойствие. Рекичка минава от покрити с мъх скали недалеч от водопада Сол Дюк в Олимпийския национален парк. Изследователите са открили, че слушането на естествени звуци като течаща вода може да е от полза за човешкото здраве.

На мили от най-близкия път в геоложката зона Уилър на Колорадо проблемът с шумовото замърсяване удари биологката за опазване на природата Рейчъл Бъкстон. „Това беше прекрасна, отдалечена долина, а след това прелетя самолет, за да открои след това звуците, които са били тук от векове.

Проучването от Службата за национални паркове и Щатския университет в Колорадо, е  част от нарастваща купчина изследвания на отрицателните въздействия на шума върху животните и хората. Шумът затруднява животните да намерят храна и половинки и може да накара хората да страдат от стрес, високо кръвно налягане и други заболявания.

Но докато изучава негативните последици от шума, Рейчъл Бъкстън започнала да обмисля обратния сценарий: може ли естествените звуци, в които тя винаги е била влюбена, да имат положителни последици? „Ако чувам много приятни природни звуци или пеещи птици, по-добре ли е от това да не чувам нищо?“, помислила си тя.

За да разберат, Бъкстън и колеги от шест университета и Националната паркова служба в САЩ направили статистически анализ на около три дузини минали проучвания, изследващи измеримите ползи за здравето от естествения звук. Въпреки че целите и методите на анализираните проучвания варират значително, се появяват някои общи теми – различните групи, изложени на естествен звук, отбелязват 84% подобрение в общите здравни резултати.

Изследването на Бъкстон, публикувано през март в Proceedings of the National Academy of Sciences, представя доказателства, че приятните естествени звуци могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане, подобряване на когнитивните функции и дори намаляване на болката.

„Типичните естествени звуци, които смятаме за приятни, имат ползи за здравето ни“, казва Бъкстън, професор в университета Карлтън в Отава, Канада. Екипът анализира проучвания, правени в продължение на повече от десетилетие по целия свят с широк спектър от методи. Някои изследователи са измервали резултати, свързани с човешкото здраве, като кръвно налягане, сърдечен ритъм и хормона на стреса кортизол.

Други учени са изследвали реакциите на звука, които могат да повлияят на здравето за добро или лошо – включително чувство на досада или спокойствие, осъзнаване, релаксация и когнитивни функции. Всяко проучване изследва въздействието, което някои естествени звуци оказват върху субектите, а интригуващите резултати варират значително.

Шведска група например установява, че хората във виртуална природна среда, пълна със звуци, се възстановяват по-добре от стрес, отколкото в същата среда без звук. Екип от ирански учени установява, че пациентите в интензивно отделение на респираторни апарати съобщават за по-малко болка, когато слушат естествени звуци през слушалки.

Екипът на Бъкстон провежда статистически анализ, който синтезира резултатите и установява, че звуците на птиците се оказват най-добри за облекчаване на стреса и раздразнението. Звуците на водата в реки и водопади, от друга страна, повишават както общите резултати за здравето, така и положителните емоции.

Във втора част от своето проучване Бъкстън изследват озвучени пейзажи в националните паркове на САЩ, за да разберат къде могат да се насладят на такива полезни звуци. Точно определянето на места, където слушателите се наслаждават на много естествен звук и по-малко шум, дори в по-натоварените паркове, може да помогне на мениджърите да защитят и подобрят звуковите пейзажи, които са толкова важни за изживяванията на туристите при посещение в парка и, както се оказва, вероятно полезни за тяхното здраве.

През последните години програмата NPS Natural Sounds е наблюдавала над 892 уникални обекта в 123 различни паркове и други места в цялата страна. Те записват и анализират всички звуци, които хората чуват на тези специални места, за да помогнат за смекчаване на нежелания шум и да помогнат на учените да разберат как точно естествените звуци влияят на здравето.

Най-девствените звукови пейзажи, включващи много естествен звук и малко шумово замърсяване, са в отдалечени места на Хавай, Аляска и северозападната част на Тихия океан. Но много сайтове за запис в по-оживените паркове също съобщават за високи нива на естествен звук.

Както в отдалечените, така и в градските паркове, управлението на такива звукови пейзажи е приоритет за Службата за национални паркове, която се стреми да ги управлява по същия начин, по който биха направили живописни гледки, исторически места или паркова дива природа. „От бърборещ поток до гръмотевични водопади, пеене на птици или шумолене на листа, естествените звуци са част от мрежата от ресурси, жизненоважни за екосистемите на парка и защитени съгласно Закона за органичните служби за националните паркове“, казва Карън Тревиньо, която оглавява NPS Natural Sounds и дивизия за нощно небе.

Търсенето на звуците на природата може да се окаже голяма промяна в разбирането ни за природните звуци. „За мен тези звуци са съкровища,“ казва изследователката Бъкстън. „Те са невероятни природни ресурси и колко е хубаво, че са наистина полезни  за нашето здраве и нашето благополучие.“

Източник: Nature

Снимки: Nature/Naphat Photography/Getty Images

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини