10.3 C
София
събота, 15 юни 2024 г.
Категории:

Сотир Цацаров: Оставката ми няма общо с отнетия достъп до класифицирана информация

„В публичното пространство подаването на моята оставка беше свързано с отнетия допуск. В един момент реших, че безкрайните упражнения с моето име и кой е виновен за всички неудачи в тази държава, ми дойдоха малко вповече“. Това каза по време на изслушването си в Парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров.

„Не мога да бъде обвиняван за всичко, което някой не е направил, включително и като бивш главен прокурор. Достатъчно ми беше да чуя, че аз и още един колега сме виновни, че над България има три мониторингови механизма, че сме виновни за Шенген. Човек, който пред министър-председателя Бойко Борисов аз не съм чул никоя друга реплика освен „Да, г-н премиер“, говорим конкретно за Христо Иванов, обвини мен за всички неудачи в тази държава. Всеки ден чета критики за моята отговорност. Ивайло Мирчев от „Да, България“ обвини мен и действащия главен прокурор за всички неудачи в енергетиката – това ми дойде вповече. Ако аз съм една от причините корупцията да цъфти, аз подавам оставка. Освобождавайки терена на тези, които ме обсипват с критики – им давам възможност да покажат какво могат. Основният ми мотив е, че човек има предел на достойнство“, допълни Цацаров.

„Причината за отнемането на допуска е „ЦУМгейт“. Имам основателно предположение да считам, че това се е случило по сигнал на вътрешния министър Бойко Рашков. Ще го разбера със сигурност, когато стигна до ВАС. Ако съм сгрешил, ще се извиня публично на г-н Рашков. Ако не съм, ще се срещнем на друго място, където ще защитя достойнството си. Според данните, с които разполагам, допускът ми до класифицирана информация е отнет по пряко настояване на министър-председателя“, коментира Сотир Цацаров.

Източник: Труд

кадър: Труд

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини