spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
вторник, 4 октомври 2022 г.
11.8 C
София
Категории:

Софийската филхармония закрива летния сезон с филмова музика

Избрано

 

Концерт с филмова музика ще закрие летния сезон на Софийската филхармония на 4 септември в парк-театър „Борисова градина“, съобщават от филхармонията.

Под диригентската палка на Михаел Енгелбрехт националният оркестър ще изпълни теми от филмови класики като „Междузвездни войни“, „Карибски пирати“, „Властелинът на пръстените“, „Закуска в Тифани“, „Бен Хур“, „Форест Гъмп“, „Доктор Живаго“, „Мисията невъзможна“, „Джеймс Бонд“, „Хари Потър“.

В концерта ще се включи и Националният филхармоничен хор.

Михаел Енгелбрехт е носител на първа награда от международния конкурс за оперно дирижиране „Син Дунав/Бела Барток“, състоял през юни 2021 г., носител е на първа награда от международния майсторски клас в Будапеща и Конкурс за оркестрово дирижиране, където музикантите от Симфоничния оркестър на MÁV Будапеща бяха жури.

Младият диригент започва своята професионална музикална кариера на 17 години като най-младият музикант, нает някога за постоянно в професионален оркестър в Холандия – като свирещ на еуфониум в Кралския холандски военен оркестър в Хага. Печели първа награда на престижния Concours Mondial de Tuba et Euphonium в Guebwiller, Франция. Завършва с отличие дирижиране в консерваторията в Тилбург и Маастрихт.

Енгелбрехт свири, наред с други, с Кралския оркестър Концертгебау Амстердам, Холандския филхармоничен оркестър, Ротердамския филхармоничен оркестър, Балетния оркестър на Амстердам, Хагската филхармония (Residentie Orkest) и Симфоничния оркестър на Аахен. Сътрудничи си с диригенти като Рикардо Шайи, Яник Незе-Сеген, Инго Мецмахер, Марк Албрехт и сър Джордж Бенджамин. Изявява се и като солист с оркестри и като камерен музикант. От няколко години се е концентрирал изцяло върху диригентската си кариера.

В момента е главен диригент на Philharmonie Gelre в Арнем, Холандия. Като гост диригент той дирижира симфоничния оркестър MÁV Будапеща, Симфоничния оркестър на Айндховен, Неос Брас – Амстердам и Холандския национален студентски оркестър по време на турнето им в Хърватия. Той също така дирижира концерти на Симфоничния духов оркестър на Philips по време на китайското им турне в Пекин, Нанкин и Шанхай.

Източник: БТА 

Последни новини