- Реклама -

- Реклама -

13.5 C
София
неделя, 28 май 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Софийска градска прокуратура започна проверка по сигнала на Сарафов срещу Иван Гешев

Софийската градска прокуратура съобщи, че е започнала проверка на сигнала, който Борислав Сарафов подаде срещу Иван Гешев вчера.

„На 16.05.2023 г. в Софийска градска прокуратура (СГП) е постъпил сигнал от заместника на главния прокурор и директор на Националната следствена служба г-н Борислав Сарафов срещу главния прокурор на Република България г-н Иван Гешев с твърдения за извършени престъпления от общ характер.

Сигналът е разпределен на принципа на случайния подбор на прокурор в СГП.

Наблюдаващият прокурор незабавно е разпоредил извършването на проверка по реда на чл. 145, ал. 1 от Закона за съдебната власт, в хода на която ще бъдат проверени всички твърдения от изказванията, направени на 15.05.2023 г.“

Междувременно, в парламента, служебният министър на правосъдието Крум Зарков заяви, че охраната на заместник главния прокурор Борислав Сарафов е осигурена при условия на неотложност.

Крум Зарков, министър на правосъдието: „Има две хипотези за предоставяне на охрана: при условия на неотложност – това предприех след като чух Борислав Сарафов. Аз бях уведомен и предприех това решение още вечерта на 15 май. Вчера имаше заседание на съвета по защита, изслушаха Сарафов и взеха решение за вида охрана. По нормалния ред сигналът за заплаха се получава от административния ръководител, но в случая се чувства застрашен от административния ръководител. Ще уведомим ВСС. Той е под охраната на Главна дирекция „Охрана“. Срок определен няма.

Министърът на правосъдието няма отношение към имотите, те са към ВСС. Това е решение на ВСС, какво се е случвало и как е стопанисван и за какво е използван, аз не знам. И други органи са сезирани. Това е било отговорност на главния прокурор“.

- Реклама -

Последни новини