- Реклама -

- Реклама -

12.8 C
София
събота, 2 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Софийска градска прокуратура поиска имунитета на още един депутат

Софийска градска прокуратура предложи на главния прокурор да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Д.А., депутат в 49-ото Народно събрание.

Инициалите Д.А. съвпадат с тези на депутата от ДПС Димитър Аврамов, срещу когото има процес за търговия с влияние.

Предложението е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ към СГП във връзка с внесен на 15.04.2019 г. от Специализираната прокуратура обвинителен акт срещу Д.А. за престъпление по чл.304б, ал.1 във връзка с чл.26, ал.1 във връзка с чл.20, ал.2 от НК (търговия с влияние).

В Специализирания наказателен съд е образувано съдебно производство, като след закриването на съда разглеждането на наказателното производство е продължило в Софийски градски съд.

Централната избирателна комисия е обявила с Решение № 1901-НС от 8 април 2023 г. имената на избраните народни представители в 49-ото Народно събрание, като подсъдимият Д.А. е обявен за избран народен представител. На 12.04.2023 г. подсъдимият Д.А. е положил клетва като народен представител.

С Определение от 20.04.2023 г. СГС-СНС ЗАКРИТ е спрял наказателното производство на основание чл.25, ал.1, т.3 от НПК, тъй като лицето, спрямо което се провежда наказателното производство, е с имунитет. Продължаването на наказателното производство срещу народен представител е възможно само след разрешение на Народното събрание съобразно разпоредбата на чл.70 от Конституцията на Република България.

Припомняме, че главният прокурор Иван Гешев внесе в понеделник в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Радостин Василев по предложение на Софийска градска прокуратура (СГП).

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -