- Реклама -

- Реклама -

13.5 C
София
неделя, 28 май 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Софийска градска прокуратура поиска снемане имунитета на Радостин Василев от ПП

„Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано искане до Народното събрание на Република България (НС) за даване на разрешение за привличане към наказателна отговорност на Р. В., депутат в 49. Народно събрание“, съобщи официалният сайт на Прокуратурата на Република България.

За никого не е тайна, че зад инициалите Р. В. се крие депутатът от „Продължаваме промяната“ Радостин Василев, известен и с прякора Руди Гела.

Предложението е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ към СГП във връзка с образувано на 26.07.2022 г. досъдебно производство.

В предложението на наблюдаващия прокурор се сочи, че събраните доказателства са достатъчни за привличане в качеството на обвиняем на Р. В. за престъпление по чл. 143, ал. 1, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

Наблюдаващият прокурор в СГП е счел, че в хода на разследването са събрани доказателства за това, че на 13.06.2022 г., в гр.София, Р. В. чрез заплашване направил опит да принуди народния представител Х. И. противно на убежденията и волята ѝ да напусне парламентарната група на парламентарно представена партия в 47. НС, както и Народното събрание.

Като народен представител Р. В. е „лице с имунитет“. НПК установява забрана да се привлича като обвиняем лице с имунитет. Съобразно чл. 220, ал. 1 от НПК наказателно преследване срещу лице с имунитет може да се проведе едва след отпадане на имунитета. С оглед разпоредбата на чл. 70, ал. 1 от Конституцията на Република България, за привличането му в качеството на обвиняем за извършено от него престъпление от общ характер, е необходимо разрешение на НС, а когато то не заседава – на председателя на НС.

Радостин Василев е народен представител от “Има такъв народ” в 45-я, 46-я и 47-я парламент, министър на младежта и спорта в правителството на Кирил Петков, народен представител в 48-я и 49-я парламент от “Продължаваме промяната”.

Странна е неизяснената, но очевидна зависимост на Кирил Петков от Радостин Василев. Съпредселателят на “Продължаваме промяната” дори заплаши съпартийците си с оставка, ако не гласуват ренегатът да оглави габровската листа за изборите на 2 октомври 2022 година. Заради силовото налагане на Радостин Василев в “Продъжаваме промяната”, партията беше напусната от Яна Балникова, Иван Христанов, Иван Манев и Виолета Иеремиева.

Нямам никакви притеснения. Това е някаква стъкмистика, поредна на прокуратурата. Опитите са да бъда политически сплашен или да бъде ударена „Продължаваме промяната“. И при единия, и при другия вариант това няма да се случи.“ Така Радостин Василев коментира обвиненията на прокуратурата срещу себе си и искането на имунитета му.

Той се е запознал с искането през прессъобщението на прокуратурата. Василев отчете, че то идва малко след като в медийно участие тази сутрин е казал, че „механизмът за разследване на главния прокурор е на път да бъде приет, а контактните групи между ПП и ГЕРБ работят усилено и е време Иван Гешев да бъде разследван“. Той реагира мигновено с прессъобщение, вметна бившият спортен министър.

„Моята дейност и като министър, и като народен представител, а и в момента отговарям за механизма за разследване, и го изкарва извън контрол. Нито може да ме уплаши, нито има какво да се притеснявам“, коментира той главния прокурор.

Той увери, че не карал „тази Христинка“ да прави каквото и да е и това щяло да се докаже. Готов е да даде имунитета си, но първо ще го коментира с колегите от ПГ.

Гешев пък трябвало да иска имунитети заради „шкафчетата, кюлчетата, за асфалта, за много други казуси от обществено значение“, повтори той рефрена от времето на революциите, когато бе част от ИТН.

 

- Реклама -

Последни новини