34.8 C
София
неделя, 14 юли 2024 г.
Категории:

Социалистите обсъждат наказания за тримата свои министри

Социалисти обсъждат възможността да бъдат наказани тримата представители на Националния съвет на БСП, които станаха министри в служебното правителство на Румен Радев. Става дума за Крум Зарков (правосъдие), Явор Гечев (земеделие) и Весела Лечева (спорт).

На заседанието днес широкото ръководство на БСП обсъжда началото на подготовката си за изборите, но се очаква да бъде включена и темата за служебните министри в кабинета на президента, с когото председателят на социалистическата партия Корнелия Нинова и най-приближените ѝ демонстрират враждебни отношения. Тримата служебни министри не бяха забелязани да идват на срещата на Националния съвет.

Преди началото на заседанието на Националния съвет никой от обкръжението на Нинова не коментира пред медиите какво смята за евентуалните санкции за министрите. По-рано в петък зам.-председателят Кристиан Вигенин каза пред Българското национално радио, че тримата са нарушили устава, защото не са имали съгласие от ръководството на партията за новите си роли и „когато има такива действия, вероятно трябва да има реакция“. В устава на БСП пише, че широкото ръководство на партията взема решение за участие в изпълнителната власт и утвърждава кандидатурите за министър-председател и министри.

Въпросът за наказания към служебните министри, например да бъдат изключени от Националния съвет, беше определен от други социалисти обаче като срам и подборен отстрел.

„Според мен няма никакво основание за наказване на лицата, които взимат участие в служебното правителство. Ако хората, които твърдят обратното, са чели внимателно устава, сигурно са щели да забележат, че когато става дума за партийно правителство, тогава се иска съгласието на партията. В случая става дума за служебно правителство. Това е абсурд“, смята Костадин Паскалев.

„Министрите участват в лично качество. Те са поканени като експерти. Това е тема, която руши доверието и единството в партията“, коментира Калоян Паргов за възможните санкции срещу министрите и ги определи като „подборен отстрел“. Припомни, че Костадин Паскалев е бил вицепремиер и министър на регионалното развитие в правителството на Симеон Сакскобургготски, когато БСП е била в опозиция, но Паскалев не е бил изключен от ръководството на партията.

„Те са в лично качество и мисля, че всяка партия би се гордяла, ако бъдат избрани нейни представители в едно или друго правителство, което би било оценка за техните качества“, смята Калоян Паргов. Той дойде на първото си заседание на Националния съвет от повече от половин година насам, след като в края на миналата година беше отстранен от него, но съдът наскоро го възстанови.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини