11.1 C
София
вторник, 23 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Спасяването на Спасителя

Кристина ПАТРАШКОВА, ФИЛТЪР

Една снимка преди няколко дни хвана за гърлото милиони хора по света. Кадърът е запечатал изнасянето на опакованата статуя на Христос от арменски храм в град Лвов и пренасянето й до бункер, където да бъде съхранена до края войната. Храмът е от XIV век и е под защитата на ЮНЕСКО. Последният път, когато статуята на Исус Христос е била изнесена от него, е през Втората световна война.

Най-страшното по време на война са жертвите – гробовете, бежанците, разбитите съдби. Бомбите и куршумите отнемат животи, но и унищожават забележителни достижения на цивилизацията – сриват със земята архитектурни паметници, унищожават картини и скулптури, разрушават театри, опери и библиотеки. Завинаги изчезват творби на гениални артисти, които са създавали произведенията си, вярвайки, че хората се стремят към духовно усъвършенстване и култура.

Същото се случва по време на всяка война, а през Втората световна дори се създава специален отряд, включващ американски и английски куратори и изкуствоведи, които извършват нарочни акции, за да спасят шедьоври на изобразителното изкуство от унищожение. Както и да върнат плячкосани творби на собствениците им – колекционери, музеи и галерии. Джордж Клуни дори заснема филм за облеклите униформи изкуствоведи, кръстен „Пазители на наследството“. Защото то е не само плод на човешкия гений, но съхранява паметта и кара човек да се стреми към естетиката, която прави света по-красив.

Войната е изпускане на бесовете, които убиват и безчинстват, пренареждат световния ред, съсипват икономиките на държавите. Унищожават културата и цивилизацията. Както казва големият френски поет и есеист Пол Валери: „Войната са хората, които не се познават и се избиват за благото на хора, които се познават и не се избиват“.

Мнозина описват войната в Украйна като функция на безумието на Путин. Дали то няма по-големи мащаби? Не говорим ли за масово обезумяване, което заличава натрупванията от образованието и културата? Връща ли се човечеството назад към отминали етапи от развитието си?

Яростната съпротива на по-голямата част от света към братоубийствения конфликт в Украйна, вълната от съпричастност и желание да помогнеш на страдащите са надежда, че вразумяването е възможно.

И Спасителят ще бъде спасен!

Последни новини

- Реклама -