17.3 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.
Категории:

Специализираната прокуратура: За две години над 93% осъдителни присъди

Над 93% са осъдителните присъди и около 7% са оправдателни по внесени от Специализираната прокуратура дела в съда. Това отчита анализът на дейността от 2012г. до 2020 година. Той беше представен от прокурорската колегия на ВСС и предстои утре да бъде обсъден от съвета.

Според работната група, направила анализа, ефективността на спецпрокуратурата е добра. Като ключови се коментират разследванията срещу организираната престъпност, където над 97 % са осъдителните присъди и по-малко от 3% са оправдателните. Спецпрокуратурата е компетентна да разследва и корупция. Там също се наблюдава рязък скок на разследванията.

„При тези дела досъдебната фаза продължава значително по-дълъг период от време, което е и причината за натрупване на броя на наблюдаваните дела и по-малкия решени досъдебни производства. Въпреки това решените досъдебни производства в годините рязко са нараствали“, подчерта Калина Чапкънова, член на ВСС и говорител на Прокурорската колегия.

„Предадените на съд лица за корупция са 66, а осъдените с влязла в сила съдебен акт за корупционни престъпления са 16.Така че това, което съм имала възможност да кажа и по-назад във времето, имаме нужда от време за да докажем, че сме ефективни и ефикасни и по темата корупция, въпреки остарялото законодателство, въпреки невъзможността понякога да си свършим работата предвид това, че нямаме пълна синхронизация на законодателната рамка“, допълни Валентина Маджарова, ръководител на Специализираната прокуратура .

Според Маджарова, най-ключовата присъда за корупция е срещу бивш заместник министър на околната среда и водите, докато е заемал поста си. Другите осъдителни присъди за корупция са срещу кметове на общини.

 

Източник: БНТ

кадър: БНТ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини