20 C
София
събота, 22 юни 2024 г.
Категории:

Спецпрокуратурата чака превод, за да разбере какво казват за Барселонагейт испанците

Специализираната прокуратура чака два превода – от испански и английски, за да се ориентира какво е становището на испанските власти по аферата „Барселонагейт“. От Испания са получени 219 страници с данни, а от ДАНС са дошли още 26 страници със снимки и текст, които трябва да се преведат.

Но от информацията от ДАНС не става ясно нито кой я е заръчал, нито кой я е изготвил и защо, се разбра от думите на говорителя на спецпрокуратурата Христо Кръстев.

Той уточни, че обвинението е изготвило и изпратило две европейски заповеди за разследване на европейското бюро на България в Евроджъст, а то е сезирало испанското.

„Едната от европейските заповеди е изготвена и вчера са получени в спецпрокуратурата 219 страници на испански език по повод изготвена и изпратена от Специализираната прокуратура европейска заповед за разследване“, съобщи Кръстев.

В европейските заповеди за разследване са поставени много въпроси от страна на наблюдаващия прокурор. Изисква се разкриване на банкова тайна, предоставяне на движение на парични потоци, разпити на свидетели и установяване на информация, която е от значение за предмета на наказателното производство, посочи говорителят. Той обаче отказа повече подробности заради липсата на превод все още.

Кръстев опроверга информацията, че МВР е предоставила на прокуратурата данните от испанските власти по „Барселонагейт”. Точно обратното – по думите му наблюдаващият прокурор е изискал предоставяне на всички материали, които са получени от МВР.

„Към настоящия момент в прокуратурата не е постъпвала никаква информация от МВР. Даден е срок до 11 февруари да постъпят всички материали. Същевременно наблюдаващият прокурор е поискал и информация от ДАНС във връзка с разпространена от тях информация, че са получили също информация от испанските власти“, добави той.

Вчера стана ясно, че справката със заключенията на испанските власти е изпратена на ДАНС в края на януари. В тях се посочва, че има доказателства, от които може да се предположи, че в случая „Барселонагейт“ са изпрани над 5 млн. евро.

„Има доказателства за множество индикатори, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конституират предполагаемо престъпление международно пране на пари, възлизащо на стойност над 5 млн. евро“, се казва в документа.

Според медийни публикации от вчера този документ е от 21 (а не 26) страници и се позовава преди всичко на жалбата, с която е започнало разследването в Испания. Цитират се и медийни материали, но в крайна сметка е посочено, че според властите в Испания „подадената в жалбата информация е вярна“. „Според открити източници, чиято информация се съдържа в жалбата, се предполага, че средствата може да са свързани с недекларирани такива от висши служители на българското правителство, включително на министър-председателя Бойко Борисов“, пише още в материалите, пратени от Испания на ДАНС по линия на Интерпол.

От публикациите стана ясно, че предварителните заключения в доклада на испанците са, че са направени две важни инвестиции в имоти в Испания на обща стойност над 5 млн. евро. Смята се, че средствата са влезли в страната, прикрити от различни икономически операции, като за тази цел са използвани фирмите Numin Invest SL и Ema BGS SL. Търговските транзакции са от различен вид като увеличение на капитала, придобиване на луксозни имоти и автомобили, както и принос към капитала от партньори.

Според Христо Кръстев днес са постъпили материали от ДАНС, които обаче са на английски език и не е ясно кой ги е изготвил.

„За съжаление, в тях не е посочен кой е издателят на тези документи, кой е съставителят. Прави впечатление, че документът е на английски език, а не на испански. Ние сме постановили извършване на превод, за да се запознаем с изложената информация в, ако мога така да ги нарека, документи, доколкото няма коя е институцията, която ги издава, нито физическо лице, което ги е съставило и което работи в Кралство Испания“, каза още Кръстев.

Той уточни, че става дума за обем от 26 страници – имало снимки и текст. Фотосите са от медийни публикации в България и в Испания. Наблюдаващият прокурор е изискал допълнителна информация от ДАНС, за да установи кой и на какво законово основание е поискал тази информация и от кого е получена тя в България.

„Защото в доклада, който сме получили в Специализираната прокуратура, няма никакви знаци, че изхожда от институции в Кралство Испания и няма автор на този доклад. На последната страница няма подпис или печат“, посочи говорителят.

90% по разследването са извършени и предстои анализ на информацията от Испания от 219 страници и изпълнение на втората заповед за разследване. Кръстев отказа да съобщи дали информацията води към заключение за извършено престъпление, защото още не могат да се запознаят с испанските данни, които са „основополагащи“, и „с оглед на обективното събиране на доказателства по неприключилото наказателно производство“.

От думите му се разбра още, че са проведени разпити на „абсолютно всички свидетели, които се споменават по досъдебното производство“, сред тях самият Бойко Борисов, Борислава Йовчева и всичките й роднини.

Шефът на спецпрокуратурата Веселина Маджарова уточни, че брифингът е свикан заради медийни публикации, които притесняват събирането на доказателства.

„МВР и ДАНС не само нямат отношение към „Барселонагейт“, но и доказателствата по делото и проверка на всички факти и доказателства следва да се извършат по НПК от екипа от следователи, който ние сме сформирали. Т.е. не може да има две висящи производства за едно и също нещо“, бе категорична Маджарова.

Тя била смутена от материала, изпратен от ДАНС, защото не се разбирало нито „към кой момент го датираме, нито кой го издава, не е ясно за нуждите и целите на кого е съставен“. Имало само съпроводително писмо от ДАНС. Въпреки това спецпрокуратурата възложила превод, защото без него и без изясняване на информацията, не може да се разбере дали тази докладна записка може да се приобщи към кориците на делото.

Преди две години един от водещите испански вестници – „Периодико“, излезе с три страници разследване, в което се твърдеше, че полицията в Каталуния Mossos d´Esquadra и специализираното звено за борба с корупцията към испанската прокуратура разследват дали премиерът по това време Бойко Борисов има отношение към „международна схема за пране на пари“, през която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми Numin Invest SL и Ema BGS SL, които са свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева.

Миналото лято Специализираната прокуратура образува досъдебно производство за пране на пари по казуса с къщата в Барселона. Тогава шефът на спецпрокуратурата Веселина Маджарова обяви, че Борисов е бил разпитван по време на проверката, но не и в хода на разследването.

Вчера Бойко Борисов категорично отрече да притежава къща в Барселона и свърза атаките срещу него с многото си критики към правителството на Кирил Петков. Премиерът обаче обяви, че има снимки на Борисов в доклада на испанските власти по „Барселонагейт“. На това лидерът на ГЕРБ отговори, че има много снимки от Испания.

Източник: OFFNews

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини