11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Спешни проверки на морската вода в Царево и Приморско – какво показват резултатите

След притеснителните данни за наличие на ешерихия коли в морската вода днес започна нова проверка за чистотата на водата. Тя е съвместна между здравното министерство и асоциация „Активни потребители“.

Проверките започнаха от Попския плаж в Царево, а сега вече са в Приморско.

Оказва се, че методите, по които се правят тези проверки, са различни. Учените от Софийския университет използват метода на пределните разреждания, казват, че е най-използваният в света. От РЗИ използват метод, който единственият валидиран от Службата по акредитация в България. Днес РЗИ и „Активни потребители“ ще си разменят взетите проби. За деня трябва да бъдат извършени общо 20 проверки.

Очакваме да има отново замърсяване, защото този плаж е много мръсен и едва ли може да се изчисти, ако спреш изливането на водата от пречиствателната станция за два дни. Но очаквам стойностите да са по-ниски, защото предишният път беше преди един месец, когато всичко беше пълно. Сега сезонът е към края си, хората са по-малко, съответно логично би било замърсяването да е по-малко“, заяви д-р Сергей Иванов, микробиолог към Софийския университет.

„Дори и последният път, когато преди няколко дни взехме пробите оттук, визуално не беше добре водата, но резултатите излязоха пак под 250. Под 250 е отлично качество“, допълни д-р Павел Харизанов, РЗИ-Бургас.

Днешните взети проби на РЗИ трябва да бъдат готови в сряда, а на „Активни потребители“ в четвъртък.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img