- Реклама -

- Реклама -

2.8 C
София
вторник, 28 ноември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Спортният арбитражен съд допусна Валиева до участие

Спортният арбитражен съд (CAS) допусна руската фигуристка Камила Валиева до участие в индивидуалната надпревара при жените на Олимпийските игри в Пекин.

На 11 февруари Международната агенция за тестване (ITA) официално съобщи, че Валиева е дала положителна допинг проба за забраненото вещество „триметазидин“ на 25 декември миналата година по време на националния шампионат на Русия.

Етери Тутберидзе е убедена в невинността на Камила Валиева

На база на позитивния тест тийнейджърката беше отстранена временно от състезания още на 8 февруари от руската антидопингова агенция (РУСАДА), но тя веднага подаде жалба, заради което още на следващия ден санкцията бе снета.

Именно заради възстановяването на правата на фигуристката от Международния олимпийски комитет , Световната антидопингова агенция (WADA) и Международния съюз по кънки (ISU) подадоха жалба, която тричленен панел на CAS в Пекин разгледа вчера след 6-часово онлайн-изслушване на засегнатите страни и днес я отхвърли.

Кремъл нарече "недоразумение" ситуацията с допинг пробата Валиева

Съдиите мотивират решението си със следните причини:

– състезателят е „защитена личност“ по смисъла на Световния антидопингов кодекс

– Съдийският панел прецени, че недопускането на състезателя до участие на Олимпийските игри би му нанесла непоправима вреда при дадените обстоятелства

– Съдийският панел също подчерта, че е имало сериозен проблем с ненавременното уведомление за резултата от антидопинговия тест на състезателя, направен през декември 2021, който го е възпрепятствал да установи определени законови изисквания в своя полза, като подобно ненавременно оповестяване в хода на Олимпийските игри в Пекин 2022 не е по негова вина.

Заради случая церемонията по награждаването на медалистите от отборното състезание по фигурно пързаляне на Игрите в Пекин беше преместена за неопределено време, тъй като Валиева беше с основна заслуга за първото място на руснаците в завършилото на 7 февруари състезание.

Забраненото вещество, открито в организма на Валиева, може да се е съдържало в  нискокачествен препарат

От МОК на този етап единствено съобщиха, че все още не е определено как ще бъдат разпределени олимпийските медали в дисциплината, като това решение ще бъде взето „по-късно“. Тимът на САЩ завърши втори, пред Япония, Канада и Китай.

Валиева проведе две тренировки днес в Пекин, от МОК готови да ѝ окажат психологическа помощ

Валиева, която е европейска шампионка и световна рекордьорка в кратката програма и за сбор точки, е абсолютна фаворитка за златото в индивидуалното състезание по фигурно пързаляне на Олимпиадата в китайската столица, което започва утре.

 

Източник: sportal

снимки: sportal

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -