- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
17.8 C
София
понеделник, 25 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Категории:

Стефан Янев: Бойна група на НАТО до 1000 души ще води учение у нас

Бойна група на НАТО ще води учение в България. Това каза от щаба на НАТО в Брюксел министърът на отбраната Стефан Янев, предаде bTV.

„В нея ще участват между 700 до 1000 души, като повечето ще са българи. С доста съюзници се комуникира, координира се и с НАТО. Тази бойна група ще координира своята дейност с НАТО, няма да е под техен контрол”, заяви министърът на отбраната

Той уточни, че това е събиране на подразделение от сухопътните войски в една обща група, за да правят съвместна тренировка на българска територия.

Групата ще бъде под българско командване – българско подразделение и български командир ще бъдат в основата на този хъб за тренировка и учения.

„Тази група не се готви да бъде изнесена извън територията на страната, няма такива задачи, целта е повишаване на готовността на всички подразделения и на оперативната съвместимост – работа с други родове войски, национални и със съюзниците, когато са носител на този елемент от поддръжката на групата“, заяви военният министър, като уточни, че детайлите тепърва ще се уточняват.

„Нямаме яснота точно как ще изглежда, работи се, комуникира се с доста съюзници на двустранно ниво, координира се с НАТО и от гледна точка на факта, че тази бойна група, която ще се подготвя на наша територия, ще координира своята дейност с НАТО“, допълни министърът.

Той повтори, че целта на групата е увеличена тренировка и постигане на добра оперативна съвместимост, а детайлите се уточняват – кои държави биха участвали и с какво.

Очаква се в следващите 2-3 месеца, до юни, да има повече яснота.

Стефан Янев беше категоричен, че доминантната част в тази група ще бъдат българите. Тя ще се състои от между 700 и 1000 човека.

„Толкова ще бъдат общо, когато се съберат всички заедно, но процесът на тренировка не значи, че ще са заедно всички. Когато се тренира един елемент, ще идват едни подразделения, след това ще си отидат, когато се тренира друг елемент – ще дойдат други хора. 70 – 80% ще са българите“, допълни военният министър.

Стефан Янев съобщи още, че следващата седмица в Ново село пристига нов американски контингент. Посещението е в рамките на планираните миналата година учения за повишаване на оперативната съвместимост и способността на тези сили да работят съвместно, както двустранно, така и в рамките на НАТО. Очаква се у нас да пристигнат от порядъка на 100 – 150 американски военнослужещи с бойна техника – до 15 бойни бронирани машини.

„Рота „Страйкър“ звучи като ударна група, но така се казва техниката, която използват“, уточни Стефан Янев.

Той припомни, че имаме споразумение за партньорство и засилени тренировки със САЩ и на базата на това споразумение функционират и съвместните съоръжение в Ново село.

Във връзка със ситуацията в Украйна Янев каза, че не е имало страна, която да не спомене, че разчита на деескалация и на дипломатическия инструмент за решаване на кризата.

„Но в същото време тези признаци за деескалация, които се демонстрират, може би не се потвърждават на този етап. Но наистина се надяваме, че следващите дни ще се стигне до деескалация“, каза министърът.

Източник: Епицентър

Снимка: БНТ

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини